Оман запропонував Україні створити зерновий хаб на своїй території

“Щодо інвестицій, під час мого візиту Оман запропонував Україні всерйоз розглянути питання створення на території Султанату українського зернового або зерново-продовольчого хаба. Оманська сторона також сказала, що у разі його створення Україна могла б бути абсолютно спокійною щодо регулярних поставок нашого зерна в країни Африканського рогу”, – заявив він.

За словами Субха, Україна може отримати доступ до одного з найсучасніших логістичних хабів, який “функціонує по суті в Індійському океані”.

Крім того, Оман має відмінні політичні відносини з такими країнами, як Танзанія, Кенія, Сомалі, Уганда, Руанда, Ефіопія. Все це було дуже предметно обумовлено. Тому в нинішніх умовах, швидше за все, не варто очікувати будь-яких значних інвестиційних проектів з боку Оману, а швидше потрібно сфокусуватися на поглибленні інвестиційної співпраці з Саудівською Аравією, ОАЕ та Катаром», – сказав дипломат.

контекст:

Росія блокувала вивезення української агропромислової продукції з морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. У травні президент України Володимир Зеленський говорив, що в українських портах заблоковано 22 млн. тонн експортного зерна.

22 липня у Туреччині відбулося підписання угод про морський експорт українського зерна. Україна підписала документ із Туреччиною та ООН, Росія дзеркально зробила те саме. Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло із порту Одеси вранці 1 серпня.

Завдяки чорноморській “зерновій ініціативі” знизилися ціни на продовольство, це опосередковано врятувало з голоду понад 100 млн осіб, заявили в ООН.

17 листопада 2022 року та 18 березня 2023 року роботу “зернового коридору” продовжували.

Previous post Сьогодні ввечері між Місяцем та Землею пролетить астероїд, здатний знищити місто
Next post “Азовці” після обміну влаштували для цивільних незвичний тренінг із вибухами і “кров’ю немовлят”