Медичні волонтери поїхали лікувати жителів звільненого селища Рогань

Без лікарів та аптек. Жителі деокупованих територій довгий час не мали змогу ані до лікаря звернутися, ані просто купити необхідні ліки в аптеці. Нині ж у звільнені населені пункти їдуть медичні волонтери. Це лікарі з усієї України, здебільшого вузькі спеціалісти, які у вихідні їдуть у різні села й містечка, щоб допомогти людям.

З усієї Рогані цього дня до місцевого клубу йдуть люди. Нині тут – імпровізована амбулаторія. Приймають медики-волонтери. За тісно розставленими столами – вузькопрофільні лікарі. Й до них вже утворилася черга.

Віктор Токар, житель селища Рогань:

У мене 5 років після операції стенти поставили. А кардіолог ставив у Краматорську. У Краматорськ зараз не поїдеш до кардіолога, там був кардіоцентр. Ось я прийшов сюди до кардіолога.

Багато хто планує відвідати одразу кількох спеціалістів. Серед таких і пані Ірина.

Ірина Мірошніченко, жителька селища Рогань:

Я взагалі прийшла до лору. Нині вже пройшла, зараз піду до терапевта, кардіолога. По-перше, лора у нас тут немає. Треба їхати до Харкова, а тут прийшов, пройшов.

Жінка каже: здоров’я після пережитого – значно погіршилося.

Ірина Мірошніченко, жителька селища Рогань:

Психіка, звісно, ​​після прильотів, порушилася, звісно, ​​дуже. Я так взагалі починаю плакати, у мене все таке. Ми їхали, зараз повернулися додому, зараз якось, знаєте, вдома. Тихіше стало, якось спокійніше стало. А раніше, звичайно, було дуже погано. Нервова система взагалі звичайно сильно похитнулася.

А в цьому кабінеті приймають одразу два хірурги.

Цього разу в Рогань приїхали 26 лікарів з різних міст України. Вони мають постійне місце роботи, а на вихідних – вирушають на деокуповані території. За день дають з пів тисячі консультацій.

Марина Дворська, отоларинголог, медик-волонтер:

Отоларингологи, кардіологи, терапевти, хірурги уролог, гінеколог, УЗД-спеціалісти, ЕКГ, педіатр, інфекціоніст, невропатолог, дерматолог. Тут люди можуть отримати якісну допомогу, амбулаторно у вигляді амбулаторного прийому, і також якщо лікар призначає пацієнту якесь лікування, то ліки вони також тут отримують абсолютно безкоштовно.

Ліки й ультразвукове дослідження – для багатьох жителів звільнених міст і сіл Харківщини – зараз майже недоступні. І наслідки цього лікарі вже спостерігають. Здоров’я у людей від початку повномасштабної війни суттєво погіршилося.

Марина Дворська, отоларинголог, медик-волонтер:

Люди насправді тяжкі, тому що коли приїжджаєш прямо на деокуповані території – це ті місця де навіть досі немає аптек, тобто у людей немає можливості не тільки купити собі ліки, які вони приймають постійно через хронічні захворювання. Найбільше – це серцево-судинні захворювання, так вони завжди є на першому місці, тому що більшість пацієнтів, ну точніше людей, які лишилися, це люди похилого віку, але й дуже багато дітей.

Під імпровізованою амбулаторією чергує карета швидкої. У разі необхідності стаціонарного лікування, людину одразу доправляють до лікарні. В команді медиків працюють також психологи. З ними люди обмінюються телефонами, щоб тримати зв’язок.

Previous post Гіперхайп на гіперлупі – чому проекти Маска – це не транспорт майбутнього – новини України, Технології
Next post У Віктора Павліка забрали спецперепустку на проїзд (відео)