Які епідемії загрожують Україні: інтерв’ю головного санлікаря Ігоря Кузіна

В Україні зареєстровано близько 20 тис. випадків туберкульозу. Про це моїй колезі Єлизаветі Яковлевій в інтерв’ю розповів головний санітарний лікар країни Ігор Кузін.

Як уберегтися? І які ще епідемії можуть загрожувати нам. Далі в інтерв’ю.

Пане Ігорю, дякую, що погодились на це інтерв’ю. Закінчується перший місяць весни. Почалось потепління. І якраз під час цього, так би мовити, переходу від холоду до спеки зазвичай зростає захворюваність на грип, ГРВІ та ковід. Скажіть, що зараз зі статистикою в країні?

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар:

Якщо подивитись, то ми зараз перебуваємо на тому етапі, коли епідемічний сезон підходить до свого завершення. Стандартно він починається в країні, залежно від прогнозів, десь з вересня місяця і продовжується до середини квітня, інколи затягується аж до травня. Цей епідемічний сезон, який уже, по суті, минає, він, по суті, був класичним уже в післяковідні часи. Тому що він характеризувався тим, що починаючи з вересня і до грудня місяця ми фіксували переважання випадків ковіду. Їх було багато, а випадків грипу було достатньо мало. І потім вже починаючи з нового року – січень, і станом на зараз ми в переважній більшості фіксуємо, в основному, випадки грипу. Тому така двоетапність буде переважати і в подальші роки. З цим стикалися всі країни, і Україна так само. Особливістю цього епідемічного сезону можна відзначити те, що сумарно у нас за підумками, хоча він ще не закінчився, але перехворіло біля 4-х мільйонів ураїнців. І це менше, ніж в середньому по сумі всіх епідемічного сезону, тобто він був відносно спокійний, але точно він спостерігався також і летальними випадками. І під час підйому захворюваності на ковід сумарно за весь епідемічний сезон було біля 150 тисяч випадків.

До речі, щодо вакцинації. Нещодавно стало відомо, що в Україну доставили 254 тисячі доз вакцини саме омікрон-специфічної вакцини. Чи вистачить її на всіх охочих?

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар:

Так. Її має вистачити. Це не перша поставка омікрон-специфічного бустеру. Якщо подивитись, то Україна, як і будь-яка інша країна, проходила певні етапи вакцинальної кампанії. Ми використовували вакцину “Модерна”, “Астразенека”, “Коронавак” і інші. Але зараз загальносвітовий тренд або напрямок полягає в тому, що все ж таки, єдиний підтип вірусу, який дуже стійко утримується в популяції – це є “Омікрон” і всі дотичні штами. Зараз на території України курсує щонайменше 29 різних типів і штамів – вони всі навколо субваріанту “Омікрон”. І це говорить про те, що омікрон-специфічна вакцина – найбільш адаптована до захисту людини станом на сьогодні. Це чергова поставка. І ми замовляємо, відповідно, невеликими партіями, залежно від темпів споживання вакцини.

А чи багато зараз охочих щепитися від ковіду?

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар:

На жаль, ні. Тому що ми спостерігаємо основні пікові підйоми бажання вакцинуватись перед початком епідемічного сезону. На жаль, така вже звичка є в українців – звертатися за профілактикою, бо спалах. Найчастіше пікові показники звернень за вакцинацією спостерігаються десь вересень-жовтень-листопад. Тоді, коли максимальні показники захворюваності, коли в деяких регіонах можуть навіть оголошувати певні карантинні заходи, тоді люди починають звертатись до центрів вакцинації. Влітку вони мінімальні.

А вакцини не проти ковіду, чи вистачає їх в Україні загалом?

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар:

Так, зараз відбулись поставки по бюджетах, які були в минулих роках, є також донорська підтримка. В середньому, якщо подивитись по календарю щеплень, то Україна забезпечена щонайменше до червня-липня 2024 року. Є забезпеченості, які й на 2025 рік. Тому графік поставок збалансований, щоб отримувати вакцини на регулярній основі й не допустити переривання.

Нещодавно Україна оновила на 95 відсотків обладнання, яке забезпечує систему так званого холодового ланцюга. Це система, яка дозволяє доправляти ліки та вакцини в різні, навіть віддалені регіони, зберігаючи ці препарати при сталій температурі. Чи можна сказати, що препарати тепер стали доступнішими для всіх українців, незалежно від географії?

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар:

Насправді це такий доволі складний процес. Тому що протягом декількох років відбувалась програма оновлення холодового ланцюга. І мова йшла про те, щоб оновити холодильне обладнання не лише на центральних складах або обласних. Але точно також треба було оновити холодильне обладнання, яке використовується в закладах охорони здоров’я. Завдяки коштам Світового Банку, завдяки ЮНІСЕФу була закуплена 100-відсоткова потреба по холодильному обладнанню на всіх ланках. Були закуплені спеціальні автівки, які переведені з національного рівня на рівень області. І на рівні кожного обласного центру профілактики побудований такий склад для зберігання вакцин. Така зміна і великий такий інфраструктурний проєкт дає нам впевнено зараз сказати, що ми можемо бути впевнені в якості збереження вакцини на будь-якій точці в незалежності від того, чи це найвіддаленіше село, чи це обласний центр, чи це місто Київ – одна з ключових лікарень.

Чи забезпечує ця система, наприклад, прифронтові території?

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар:

Прифронтові території – працюють лікарні. Вони так само подають заявку в Центр контролю та профілактики хвороб, і ці вакцини доїжджають, вони довозяться туди. На тих територіях, де безпекові питання є ключовими й неможливо доїхати, то найчастіше у нас є домовленість з мобільними бригадами, які працюють як серед волонтерського руху, так і серед міжнародних організацій, які допомагають проводити вакцинацію і в таких умовах.

Дифтерія, правець, кашлюк і навіть та сама хвороба Х, якою вже активно лякають українців. Які епідемії можуть загрожувати Україні найближчим часом?

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар:

Тут дійсно треба дивитися на ризики, які є на території України. Найбільш небезпечними для України станом на цей рік продовжує залишатись холера. Тому що все ж таки, ми будемо спостерігати віддалені наслідки з руйнування греблі Каховської ГЕС, і ми точно також спостерігаємо певні проблеми з водопостачання в тих територіях, які зазнали ураження внаслідок такого теракту. Тому готовність до холери, вона має бути ключовою. Те, що стосується дифтерії та правця, тому що якщо подивитися по статистиці, то в середньому Україна має досить низькі показники щеплення від дифтерії та правця. На 63% менше, ніж в середньому по усьому європейському регіону. І це дає нам можливість зараз провести активну кетч-ап-кампанію або компанію з доганяючої імунізації, яка буде спрямована не лише на дітей, а й на дорослих, тому що вакцинація проти дифтерії та правця, вона має проводитися кожні 10 років навіть серед дорослих.

Поговоримо також про туберкульоз. Якраз-таки, березень став місяцем обізнаності з туберкульозу. За офіційною статистикою, за 2023 рік зафіксовано 19800 випадків “відкритого” туберкульозу. Зокрема, 639 – у дітей до 14 років. Цифра насправді чимала. Які ініціативи впроваджує МОЗ, щоби зменшити цю статистику?

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар:

Насправді шансів на те, що вона зменшиться, майже немає. Тому що весь світ зараз стикається з підйомом захворюваності на туберкульоз. І це обумовлено тим, що під час ковіду не мала доступу впродовж карантинних обмежень до медичної допомоги. І багато випадків було просто пропущено, і лише зараз вони починають виявлятися. Тому, чим активніше буде відбуватися програма профілактики, виявлення, програма діагностики, тим більше ми будемо реєструвати таких випадків. Станом на сьогодні, лікування туберкульозу, діагностика туберкульозу можна отримати не лише на рівні фтизіопульмонологічного центру, але й також на рівні первинної ланки медичної допомоги. Первинна ланка – тобто, лікарі-сімейники мають право точно також встановити підозру, що це туберкульоз, проконсультувати з лікарем-фтизіатром, призначити лікування і пацієнта довести до завершення цього лікування.

Чи є доступ до безкоштовного тестування, зокрема, у людей внутрішньо переміщених?

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар:

Так, щодо внутрішньо переміщених осіб – то основна модель, по якій зараз проводять роботу як фтизіопульмонологічні центри, так і лікарі-епідеміологи – це робота мобільних бригад. Мобільна бригада виїжджає в місця розміщення вимушено переміщених осіб, надаючи послугу на місці. Лікування, обстеження, діагностика, профілактика, вони будуть безкоштовними для будь-якого українця, незалежно чи є він ВПО.

І насамкінець запитаю про ще одну новацію. Кабінет міністрів із березня дозволив аптекам проводити щеплення. Скажіть, будь ласка, скільки вже аптек отримали таку можливість і чи активно українці користуються таким нововведенням?

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар:

На жаль, ні. Але вакцинація в аптеках є частиною загальної ініціативи так званої демедикалізації вакцинації. Якщо подивитися на європейський і світовий досвід, то ви не побачите там лікаря під час проведення вакцинації. Найчастіше це фельдшерська або та, яка надається медичною сестрою. На жаль, але в пострадянських країнах дуже часто законодавство і моделі були прописані таким чином, що лікар є обов’язковим учасником процесу вакцинації. У світі це зовсім не так, тому вакцинація в аптеках є дійсно світовою практикою, світовим досвідом, яка дозволяє людині купити вакцину в аптеці й не задумуючись щодо вимог температурного ланцюга, зробити щеплення прям тут же на місці. Тобто, людині не потрібно думати, яким чином з вимогами до температурного ланцюга донести цю вакцину до найближчого пункту щеплень. Тому, це насправді дуже зручний механізм. Але станом на сьогодні, поки що в нас немає таких активних запитів від бізнесу. Ми вже почали проводити інтенсивну роботу. Тому сподіваємось, що впродовж літа певна частина бізнес-структур буде подаватись на таку спрощену ліцензію, і все ж таки будуть учасниками вакцинальної кампанії впродовж вже епідемічного сезону 2024-2025.

Тож, будемо слідкувати за своїм здоров’ям, вчасно робити тестування і необхідні щеплення. Дякую Вам дуже за інтерв’ю.

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар:

Дякую.

Previous post Польські фермери хочуть протестувати у кабінетах депутатів – новини LB.ua
Next post Перехід на літній час 2024 – яка різниця буде з Польщею, Чехією та іншими країнами