Тривалий прийом гормональних препаратів може провокувати виникнення пухлин головного мозку

Тривалий прийом гормональних препаратів може збільшити ризик появи новоутворень, зокрема пухлин. Такі висновки містяться в останньому дослідженні Національного агентства з безпеки лікарських засобів та товарів медичного призначення Франції, опублікованому в журналі BMJ.

Французькі вчені з’ясували, що деякі види прогестагену, які містяться в препаратах, що застосовуються як засоби контрацепції і для лікування гінекологічних захворювань, можуть провокувати розвиток менінгіоми – пухлини в тканинах навколо головного мозку.

Більшість подібних новоутворень доброякісні, вони повільно ростуть, але потребують хірургічного видалення, оскільки тиснуть на мозкову оболонку.

Дослідження показали, що у групі ризику перебувають жінки, які приймають препарат понад рік. Однак, на думку деяких експертів, не варто турбуватися – шанс на розвиток пухлин надзвичайно малий.

У компанії Pfizer, яка виробляє популярний препарат Depo-porvera, також відзначили малі шанси розвитку менінгіоми, але запевнили, що вживуть заходів, спрямованих на попередження споживачів.

Раніше вчені довели, що замісна гормональна терапія (ЗГТ), яка широко використовується в період менопаузи, практично на третину підвищує ймовірність розвитку раку молочної залози.

Загалом ризик розвитку даного захворювання у пацієнток віком від 50 до 59 років, які не вдавалися до ЗГТ, становив 6,3%.

При цьому, що ймовірність появи цього виду раку у жінок, які впродовж п’яти років приймали естроген і прогестаген – гормони, які найчастіше прописуються для полегшення симптомів менопаузи, був набагато вищим і дорівнював 8,3%.

Таким чином перед кожною 50-ю жінкою, яка скористалася ЗГТ, постає реальна загроза розвитку раку.

Як писали “Подробиці”, цього року кількість хворих на рак товстого та прямого кишківника серед молоді може стати рекордною.

Previous post Удари по російським нафтозаводам – Росія скорочує експорт дизпалива
Next post Українські держслужбовці подали за 2023 рік 700 тис. декларацій, 12 осіб перевіряють – НАЗК