МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві: які порушення виявили

Лікарі ВЛК беруть хабарі. Це розповсюджена в суспільстві думка. Особливо серед тих, хто намагається уникнути служби в армії. А що насправді відбувається у військово-лікарських комісіях? Як вони працюють? Та які головні проблеми їхньої роботи? Дізнавався Євген Лесной.

Євген Лесной, кореспондент:

Понад рік, у лютому 2023, я добровільно пішов у ТЦК. Відповідно мене направили на проходження військово-лікарської комісії. Враження від цього двомісячного тріпу залишилися назавжди. Я навіть описав про всі пригоди від проходження ВЛК у власному фейсбуці. Чи змінилося щось за рік? Чи стали більш сучасні роботи ВЛК, ми спробуємо дізнатися.

Олексій – доброволець. Отримав запрошення з військової частини й пішов у ТЦК. А там його направили на медкомісію.

Олексій Вайсман, доброволець:

Це був лютий місяць. Мінусова погода, великі черги. Нікого не пускають у приміщення, бо там якісь обмеження.

Це Олексій про черги в ТЦК. Хоча скупчення мобілізованих та добровольців на військово-лікарських комісіях досі є.

Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку МОЗ України:

Є певні черги, які спостерігаються на рівні окремих закладів. Є черга й не передбачена, електронний запис, є скупченість людей.

Перевіряти роботу ВЛК почали ще на початку березня цього року. За рішенням РНБО, інспектували працю десяти військово-лікарських комісій в столиці. Та загалом по Україні – у тринадцяти областях.

Оксана Сухорукова, заступниця міністра МО України:

Це більш не помилки, а питання мобілізації. Це черги, це графіки роботи у всіх різні, і вони не працюють повний день.

Спільна перевірка Міністерства охорони здоров’я й Міноборони зафіксувала типові проблеми, які впливають на роботу ВЛК.

Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку МОЗ України:

Були виявлені певні порушення медичної документації та невідповідність наказу МО про проведення ВЛК. І недостатнє навчання працівників ВЛК, тому що, коли є новий склад ВЛК, який потребує певної кваліфікації та додатковому навчанню для того, щоб власно працювати у складі таких комісій.

Заступниця міністра оборони, відповідальна за медичний напрямок, вважає: проблема передовсім у нечіткості певних правил. Їх планують змінювати.

Оксана Сухорукова, заступниця міністра МО України:

Це чіткіші критерії про відношення людей до придатних або не придатних. Це цифровізація цих процесів. Це дуже сильно б’є по корупційних речах.

Корупційна складова стала вагомою причиною реформування системи ВЛК. Ось один із гучних скандалів. Голову ВЛК одного з районів Одеської області затримали на хабарі.

Всеволод Могілевський, заступник керівника Дніпровської окружної прокуратури м. Києва:

Поїхали на зустріч до цієї особи, фактично записують розмову. З особою, яку надалі ми затримали. Нам лікар сказав, що він може виготовити документ. Це буде довідка про наданий час, що особа є обмежено придатною на пів року та може безперешкодно перетинати державний кордон.

Наразі вже ексголові ВЛК загрожує до 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна. На думку прокурора Всеволода Могілевського, причина – у відсутності ротації лікарів ВЛК.

Всеволод Могілевський, заступник керівника Дніпровської окружної прокуратури м. Києва:

Особа, яка там пропрацювала певний час, вона вже більш зрозуміє, як це можна зробити. А якщо робити ротації, то пів року пропрацювала особа і змінити її. Лікарів дійсно багато.

Заступниця міністра оборони Оксана Сухорукова раніше працювала в МОЗ. Чиновниця переконана: цифровізація врегулює багато питань.

Оксана Сухорукова, заступниця міністра МО України:

Сьогодні у нас відбувається великий проєкт по цифровізації наших госпіталів військових. Уся цивільна система вже давно працює через медично-інформаційні системи. Ми завершуємо процес підготовки. Закінчити ми його маємо в червні цього року.

Зауважимо: раніше військово-лікарські комісії були розділені. На тих, що працюють з мобілізованими, і на тих, які мають справу безпосередньо вже з воїнами.

Андрій Кучер, голова Спілки поранених військових України “Міцні 300”:

З того моменту, коли я ходив на ВЛК, коли записувався о 6 ранку в чергу, то зараз черга рухається набагато швидше, завдяки електронній черзі.

Голова Спілки поранених ветеранів України Андрій Кучер констатує якісні зміни у системі. Зокрема, пораненим бійцям приділяють більше уваги. Утім, ще є проблеми з роботою ВЛК саме в гарнізонах.

Андрій Кучер, голова Спілки поранених військових України “Міцні 300”:

Залишається проблема, коли комісія приїжджає в частину, вона визначає статус тих військових, які обмежено придатні, – на придатних в 99 відсотках.

Адвокат Дмитро Головко розповідає: здебільшого, мобілізовані після проходження ВЛК нарікають на недосконалу роботу лікарів.

Дмитро Головко, адвокат:

На дев’яносто відсотків випадків це суто формальне проходження. Тобто взагалі медичні працівники не намагаються встановити реальний стан здоров’я. Це все встановлюється, як то кажуть, на око.

Ось тут, в обласній лікарні, понад рік тому були довжелезні черги з демобілізованих та військовиків. Нині – порожньо. Одна з проблем, яку виявила перевірка МОЗ у роботі ВЛК – це направлення на обстеження, що його лікар приймає одноосібно. Олексія, приміром, двічі направляли на дообстеження. І він витратив понад 3000 гривень за додаткові аналізи.

Олексій Вайсман, доброволець:

Голова ВЛК знов відправила на додаткові обстеження. Тому що результати лабораторії платної та ті, що я робив при проходженні ВЛК, – вони не збігаються. Тому відправили ще на два додаткові обстеження.

У Міноборони кажуть: цьому варто покласти край. За все платить держава.

Оксана Сухорукова, заступниця міністра МО України:

Якщо з людини беруть гроші за те, що держава вже оплачує, можна залишити скаргу за тим же самим номером.

Варто й згадати про те, що обрати, де саме має проходити ВЛК, військовозобов’язаний не може.

Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку МОЗ України:

За кожним ТЦК закріплений медзаклад, який може збільшуватись за рішенням військово-цивільної адміністрації. Так само й лікування військовослужбовців. Вони направляються за рішенням військового командування.

Протягом 10 місяців усі обмежено-придатні мають знову пройти ВЛК. Бо, згідно з підписаним Президентом законом, залишаються тільки дві категорії – придатні чи непридатні.

Євген Лесной, кореспондент:

Ось ці папірці я маю постійно носити із собою за законом, щоб довести представникам ТЦК, що мене знято з військового обліку. Дуже сучасно.

Сподіваюся, що вже невдовзі ця паперова архаїка зникне назавжди.

Previous post Глава МЗС Великобританії закликав Європу тиснути на спікера Палати представників США щодо законопроекту за допомогою України
Next post Ціни на житло продовжують зростати: яка ситуація на ринку нерухомості