У Києві запрацював реабілітаційний центр “Лісова поляна”

В Україні з’явиться ще один центр вдосконалення для реабілітологів. Там спеціалісти зможуть підвищити свою кваліфікацію. Від початку року Міністерство охорони здоров’я підписало меморандуми про створення таких центрів із шістьма медзакладами у Києві, Івано-Франківську, Дніпрі, Ужгороді, Вінниці та Тернополі. Про важливість цих закладів – розкаже Валерія Глущенко.

Відбиті суглоби, пошкоджений слух, наслідки контузії, ну, і періодично панічні атаки.

У зоні бойових дій перебуває від самого початку повномасштабного вторгнення росії, розповідає Орест. Дев’ять місяців був у полоні. Стан здоров’я суттєво погіршився. Чоловік звернувся до реабілітаційного центру в Києві.

Орест Грицюк, сержант ЗСУ:

Є наслідки після перебування, і якраз саме тут, в “Лісовій поляні”, мені допомагають з ними справитись. Чудові реабілітологи. Чудовий підхід. Допомагають, консультують і щодо фізичних вправ, і дихання. Відпочинок. Дуже багато корисних активностей. Розважальні програми також є, аби знімати психоемоційний стан людей.

У центрі психічного здоров’я “Лісова поляна” нині на реабілітації майже дві сотні пацієнтів. Це здебільшого військовики, які зазнали так званих невидимих поранень.

Ксенія Возніцина, директорка Центру психічного здоров’я та реабілітації “Лісова поляна” МОЗ України:

Це важлива складова невидимих поранень, особливо під час війни. Легка черепно-мозкова травма – це те, що ви часто чули, – контузії. Це є також невидиме поранення, але від дії вибухової хвилі. Адже невидима хвиля пронизує людський мозок та лишає невидимі наслідки, які є підступними та мають тривалі наслідки в майбутньому.

Травмованим бійцям допомагають тут відновлювати і ментальне здоров’я, і фізичний стан. У центрі є зала фізичної терапії, кабінет психотерапії та когнітивних занять.

Такі вправи проводяться зі спеціальною дошкою. Вона ось така, бачите? Вона хитається. Не просто людині після контузії на ній стояти.

Сьогодні керівництво закладу підписало меморандум із Міністерством охорони здоров’я про співпрацю. Тепер “Лісова поляна” стає не лише реабілітаційним, а й науковим центром загальнодержавного масштабу. У ньому зможуть підвищити кваліфікацію реабілітологи з усієї України. Розроблятимуть тут і нові методи реабілітації. Зросте і число місць для пацієнтів.

Віктор Ляшко, Міністр охорони здоров’я України:

Потужності в країні зросли в три рази, а про якість можна вже говорити зовсім інакше. Тому що якість і підходи до фізичної реабілітації у сфері Охорони здоров’я в Україні сьогодні на рівні з іншими провідними країнами. Вже як ми їздимо переймати досвід, так і до нас, аби подивитись, як ми робимо та які технології застосовуємо.

Щоб допомогти якомога більшій кількості пацієнтів із психотравмами, “Лісова поляна” планує відкривати філії в інших регіонах країни. У центрі кажуть, передовсім хочуть створити відділення в Одесі.

Previous post військовий про проблему підготовки новобранців
Next post Бабкіна пише образи на адресу Європи, при цьому вся одягнена в європейський шмот, який натягує на свої стегна та шишки на ногах