Чи потрібно проходити ВЛК “обмежено придатним”: військовий юрист дав роз’яснення (відео)

Обмежено придатним військовозобов’язаним не потрібно повторно проходити ВЛК. Як і раніше, вони повинні робити це лише один раз на рік.

Зміни до законодавства, підписані президентом Зеленським 2 квітня, стосуються допризовників та військовослужбовців, але не військовозобов’язаних громадян.

Крім того, закон набирає чинності лише за місяць, а нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього закону, будуть змінені ще через три місяці.

Про це в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” розповів військовий юрист, представник Гельсінської спілки з прав людини, адвокат Роман Ліхачов.

“Дійсно є певна лазівка в законодавстві, коли особу доставляють в ТЦК або вона приходить і далі відмовляється від військово-лікарської комісії. Однак оскільки вона не пройшла ВЛК, притягнути її до кримінальної відповідальності досить важко.

Іноді цим громадяни користуються не для того, щоб уникнути відповідальності, просто пишуть відмову від проходження ВЛК. А іноді громадяни дійсно відмовляються від  військово-лікарської комісії, тому що їх проходять досить швидко, і досить часто ті, хто є обмежено придатними, непридатними, стають придатними.

І навіть вночі проходять ці комісії, не таємниця, що на вулиці людину можуть зупинити, і за півгодини вона пройде всі комісії….

Не потрібно зараз обмежено придатним перепроходити ВЛК, тому що закон не набрав законної сили, він набере чинності у травні.

По друге, основний наказ Міноборони 402-й, який регулює критерії, за якими людина визнається обмежено придатною, непридатною, тимчасово непридатною, він взагалі не змінювався, і уряду дається три місяці, щоб змінити вказаний нормативний акт. І вже після цього ВЛК по цьому новому акту зможуть залучати громадян до ВЛК.

Тобто на даний час зберігаються всі відповідні норми, всі відповідні критерії. Єдине, вноситься певний такий колапс і напруга в суспільстві, бо багато хто не розуміє, що буде з тими людьми, які раніше були обмежено придатними.

Зокрема такі хвороби як епілепсія, сифіліс, раніше вони входили до критеріїв обмежено придатний, зараз ці люди будуть придатними чи не придатними”, – розповів адвокат Роман Ліхачов.

Previous post У Росії підірвали нафтопровід, який країна-окупант використовувала у військових цілях – ГУР
Next post Удар по Харкову: кількість загиблих збільшилася до шести — новини на LB.ua