У Чернівцях у кризовому центрі хвостаті терапевти допомагають важкохворим дітям

Хвостаті терапевти. У Чернівцях у кризовому центрі “Місто добра” собаки допомагають у лікуванні важкохворих дітей. Там проводять сеанси каністерапії. Разом зі спеціально навченими собаками маленькі пацієнти займаються різними активностями: складають пазли, малюють, а головне, без умовлянь приймають ліки та забувають про тривоги й жахи війни. Яке усе відбувається – бачила наша кореспондентка Ольга Лучек.

Восьмирічна Вероніка прийшла на своє третє заняття. Дівчинка раніше боялася собак, та нині вони – її друзі.

Ігор Роздобудько, каністерапевт:

У нас було багато випадків, коли діти закриті, починаєш з ними якусь роботу вони зовсім не відкриваються, певні психологічні травми, тільки включається в роботу собака як діти забувають внутрішні свої тривоги, переключаються, появляється посмішка.

Вероніка з мамою мешкають у кризовому центрі “Місто добра” вже понад рік. Поряд із чотирилапими дівчинка забуває про всі страхи.

Гарна, добра, красива. Даю Бренді корм і гладжу її.

Трирічну Бренду називають “собакою емоційної підтримки”.

Ігор Роздобудько, каністерапевт:

Вона, як лучик підтримки, вона постійно, де потрібно. Трошки там, трошки там, пересуваючись по території там, когось підбадьорить, там пограється, лапу дасть, позитивно підзаряджає людей.

Для каністерапії тварин ретельно відбирають. Особливу увагу звертають на стресостійкість та реакцію на дітей.

У кризовому центрі “Місто добра” три десятки псів. У минулому їм теж довелося пережити тяжкі події.

Марта Левченко, засновниця кризового центру “Місто добра”:

Коли ми це розпочинали я сама не вірила, що може бути такий ефект, що собака, яка раніше сама пережила страх, насилля, чи побиття, чи війну, вона може так зцілитися, щоб потім допомагати дітям, як тоненько вони відчувають кожну дитину.

Собаки мають власний куток – у кожного своє спальне місце, іграшки.

Анастасія, кінолог:

Собачка має бути достатньо нагодована, у собачки повинно бути своє місце, собачка повинна отримувати достатню кількість фізичних та ментальних навантажень.

Школярі часто й самі навідуються до хвостатих друзів. Мар’яна з двома дітьми переїхала до “Міста добра” з Хмельниччини. Каже, після спілкування з собаками діти змінюються.

Мар’яна, мешканка кризового центру “Місто добра”:

Любить дитина тваринок, вона прям дуже щаслива, у неї є улюбленці тут свої, вона приходить до них часто, ще є хлопчик менший, стоїть під воротами часто, всі до нього збігаються, він дивиться, любується.

Така підтримка необхідна і важкохворим дітям, їх у закладі більше як тридцять.

Марта Левченко, засновниця кризового центру “Місто добра”:

Є діти, які взагалі не можуть рухатися, і собака просто приходить, лягає, кладе голову на дитинку, і от разом з нею, чи це відчуття серця як б’ється, чи це дихання, дитина заспокоюється, у нас діти з песиками ходять на уколи, на процедури, і їм не страшно.

Кінологи переконують: пси-компаньйони здатні допомогти там, де пігулки впоратися не зможуть.

Previous post Найстаріша армія Європи: чому в Україні воюють “діди”, коли Росія на фронт забирає від 18 років
Next post ТитаниUA: на Дніпропетровщині презентували проєкт для ветеранів