Навичка №1 – зупинка кровотечі: медики розповіли, як зберегти життя під час війни (відео)

Кожен українець в умовах війни обов’язково має знати, як зупинити кровотечу. Це називається “навичка №1”. Щоб зупинити кров, використовуються турнікети, прямий тиск на рану, накладання тиснучих пов’язок і тампонування ран.

Також потрібно вміти проводити серцево-легеневу реанімацію. Простими  словами – робити штучне дихання (дихання рот в рот) і непрямий масаж серця (стиснення м’язів серця між грудиною та хребтом для підтримки кровообігу при зупинці серця).

Про це в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” розповів співзасновник PULSE та FAST, експерт з тактичної медицини Федір Сердюк.

“І для цивільних, і для військових навичка номер 1 – це зупинка кровотечі. У військовий час – №1. Як ви зупиняєте кровотечу залежить хто ви, яке обладнання маєте. Для військових, для рятувальників і для цивільних найпоширеніша річ, яка має бути – це використання кровоспинних турнікетів.

Пов’язано це зі статистикою. Найбільша кількість поранень, які можуть призвести або не призвести до смерті – в залежності від того, хто надає допомогу, це критичні масивні кровотечі, коли людина втрачає великий об’єм крові, швидко стікає з кінцівок.

Тому турнікети, прямий тиск на рану, і накладання тиснучих пов’язок, тампонування ран – це зупинка кровотечі. Глобально це називається “навичка №1”.

Для цивільних людей також дуже актуальними є навички, пов’язані з “прильотами”. Серцево-легенева реанімація, використання дефібриляторів – це дуже важлива історія, бо раптову серцеву смерть ніхто не відміняв. Це ТОП-2 речі…”, – розповів експерт з тактичної медицини Федір Сердюк.

Previous post У румунських навчаннях НАТО візьмуть учать 12 країн – новини LB.ua
Next post Харківщину дистанційно розміновують завдяки машинам