Різдвяно-новорічні святкування: психолог розповіла, чому не варто відмовлятися і як не відчувати провину – новини на УНН

КИЇВ. 24 грудня. УНН. В умовах війни не варто відмовлятися від святкування, адже це допомагає переживати непростий час та сприяє відновленню сил, щоб і надалі допомагати країні йти до перемоги. Про це у коментарі УНН розповіла психолог Богдана Валігура.

Цитата

«Тут кожна людина має орієнтуватися на власні почуття та власний контекст. Якщо немає жодного бажання святкувати – це нормально. Але якщо є бажання, але на перешкоді стоять почуття провини і що це може бути не вчасно, ми повинні розуміти наступне: ми знаходимося на тривалому і сильному стресі. Але нам подобається прогнозованість подій та почуття контролю. Планування святкування та безпосереднє святкування дають нам відновлення цих двох речей», – зазначила психолог.

Подробиці

Тобто планування новорічної ночі дає відчуття прогнозованості, а підготовка до неї, прикраса будинку дає відчуття контролю за ситуацією. Крім того, це допомагає тимчасово змінити фокус уваги від подій, на які українці не можуть зараз впливати (ракетні атаки, відсутність електроенергії), на речі, які справді кожна людина може контролювати (прикраса ялинки, вибір подарунків). Зміна фокусу уваги у разі позитивно впливає на психоемоційний стан людини.

«Ще важливий момент. Якщо подивитися на світ та історію, то можна побачити, що у всіх країнах, де є тривала зима з малою кількістю світла, у цих культурах завжди серед темної пори є велике свято. Це для того, щоб людям було легше пережити цей час. Саме тому й нам слід це робити. Я завжди наголошую на тому, що турбота про себе – це не розкіш, це запорука відновлення чи збереження власної функціональності для того, щоб волонтерити, щоб допомагати, щоб донатити. На це потрібні сили. Ми маємо робити все, щоб ці сили відновлювати. Якщо є бажання святкувати – святкуйте», – радить психолог.

Нагадаємо

Астролог розповіла, як обрати подарунок на Новий рік залежно від знаку Зодіаку.

Previous post “Дружба” з путіним базувалася на економічній дипломатії, але напад на Україну змінив усі – Земан – новини на УНН
Next post Чемпіонат світу з футболу. З групи C у плей-офф вийшли Аргентина та Польща