“Нам потрібно рухатися у бік ЄС і чим далі від Москви” – екс-міністр закордонних справ про чинні угоди СНД з Україною – новини на УНН

КИЇВ. 23 грудня. УНН. Екс-міністр закордонних справ, керівник Центру дослідження Росії Володимир Огризко вважає, що Україна має відмежовуватися від усіх угод із СНД, бо це анахронізм. На цьому він наголосив в ексклюзивному коментарі УНН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Пан-Євро-Мед має бути повністю впроваджено”: Клімкін про зовнішню торгівлю України

Цитата

“Я просто вважаю, що це анахронізм і думаю, що через дуже короткий проміжок часу Україна вийде з усіх угод, укладених у рамках СНД. Нам все ж таки потрібно рухатися у бік Європейського Союзу і чим далі від Москви”, – повідомив екс-міністр закордонних справ.

Однією з ініціатив, які є реальним аналогом для України у розрізі торговельно-економічних відносин, є партнерство у рамках ГУАМ (регіональне об’єднання чотирьох держав: Грузії, України, Азербайджанської Республіки та Молдови).

“Для України це (ГУАМ – ред.) – як ЄС та НАТО. Уся четвірка – Грузія, Україна, Азербайджан та Молдова – декларує свій прозахідний вектор розвитку. І це, безумовно, викликає занепокоєння, делікатно кажучи, у Москві. І саме москва робить і робила все, щоб цей формат працював максимально неефективно”, – наголосив Володимир Огризко.

Водночас він додав, що згодом ГУАМ почав працювати ефективніше: розміщений у Києві секретаріат напрацьовує важливі для транспортної, енергетичної та економічної сфери ініціативи.

Додамо

Наступного року Україна головуватиме у ГУАМ. Про це нещодавно розповів Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Одним із напрямів своєї роботи він назвав розвиток торговельно-економічних відносин між країнами ЄС та Україною, спрощення митних процедур та запровадження комплексного підходу до документів для транспортування в рамках транспортного коридору.

Поки що ж із деякими країнами ГУАМ Україна продовжує торгівлю виключно за договорами СНД, зокрема – з Молдовою. Ще у листопаді у “Слузі народу” заявили, що уряд готує законопроект про денонсацію договору про зону вільної торгівлі (СНД) від 18 жовтня 2011 року, що дозволить деколонізувати українську торгівлю.

Незважаючи на це, як виявилося, жоден із договорів, крім договору з СНД, на практиці не працює: заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка офіційно забороняє митним службам звертати увагу на будь-які документи, які ратифіковані та звільняють Україну від російського сліду, та змушує експортерів при проходженні митниці користуватися лише договором про зону вільної торгівлі із СНД.

Previous post Віце-прем’єр Грузії заявила, що Тбілісі не надаватиме оборонної допомоги Києву, але сподівається, що війна закінчиться перемогою України
Next post Директор ЦРУ за місяць до вторгнення розповів Зеленському про російські плани вбити його – новини України, Політика