Чи можлива судова реформа з нещодавно ухваленим законом про КСУ – розповів юрист – новини на УНН

КИЇВ. 22 грудня. УНН. Нещодавно підписаний Президентом Володимиром Зеленським закон про відбір кандидатів на посаду судді Конституційного суду України не спричинить суттєвої судової реформи, адже в ньому зберігаються можливості політичного впливу на роботу КСУ. Про це у коментарі УНН розповів юрист Геннадій Дубов.

Цитата

«Реформа – це зміна, порівняно з тим, що було перед цим. Тому внесення змін до закону про КСУ, регламенту Верховної Ради України або інших законів, у будь-якому випадку доповнює існуючу раніше процедуру. Тобто, якщо реформу сприймати абстрактно як зміну, то вона відбудеться в будь-якому випадку. Якщо говорити про змістовну частину, то під реформою ми часто розуміємо запровадження, зокрема, європейських і, якщо ширше брати, євроатлантичних практик. У даному випадку змістом реформи у плані процедури роботи КСУ є запровадження спеціального органу, а саме дорадчої групи експертів», – розповів Дубов.

Подробиці

Згідно з підписаним Президентом законом, половину членів комісії, яка обирає суддів у КСУ, становлять призначенці від національної влади, а половину – рекомендують міжнародні суб’єкти, організації та іноземні держави, які допомагають Україні боротися з корупцією та проводити реформи.

«Такої процедури в Європі та США не було і, мабуть, не буде. Тому до нас певною мірою особливе ставлення. Нам хочуть допомогти і щоб голос тих людей, яких наші партнери вважають компетентними, доброчесними і такими, що мають репутацію в західному розумінні цього слова, створив умови, щоб обрані судді КСУ були по-справжньому незалежними. Наприкінці Венеціанської комісії кілька разів згадується, що ключовим питанням є усунення можливостей політичного впливу. Тобто, щоб судді, обрані до Конституційного суду, не були політично вмотивованими принаймні у суттєвій частині. І зараз дискусія відбувається навколо єдиного питання: хто матиме вирішальний голос, якщо делегати до нарадчої групи експертів від національної влади блокуватимуть рішення групи загалом», – зазначив юрист.

У цьому полягає різниця між підписаним Президентом України законом і рекомендаціями від Венеціанської комісії. У законі рекомендовано три делегати від національної влади та три – від міжнародних партнерів. У рекомендаціях запропоновано механізм запровадження сьомої посади, яка буде закріплена за міжнародниками. Таким чином, делегати від національної влади не зможуть заблокувати рішення дорадчої групи.

«Тому, чи можлива реформа в абстрактному розумінні? Так, можливо. Чи буде вона якісна з погляду Заходу та Венеціанської комісії? Скоріш за все ні. І з одного боку, не дуже приємно, коли люди, які мають владу, мають вирішальний вплив. А з іншого боку, за умов молодої демократії, можливо, це й вихід на сьогодні», – розповів Дубов.

Нагадаємо

Венеціанська комісія опублікувала висновок щодо законопроекту, спрямованого на удосконалення процедури відбору суддів Конституційного суду. У своєму рішенні комісія дала низку рекомендацій щодо вдосконалення закону та відмовилася від раніше оприлюдненого термінового ув’язнення.

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект №7662 щодо “удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсній основі”. Ця редакція закону не містить оновленого списку рекомендацій Венеціанської комісії.

Previous post Німеччина вимагає спеціального трибуналу для росіян – новини на УНН
Next post «Крах енергосистеми України можливий щомиті» – Кличко у Давосі