Міністр оборони пояснив, на чому ґрунтуються прогнози щодо нового наступу з Білорусі та чому вони різняться – новини на УНН

КИЇВ. 18 січня. УНН. Всі прогнози про можливе повторне масштабне вторгнення Росії з боку Білорусі ґрунтуються на отриманій розвідкою інформації, але сценарії розвитку подій залежать від багатьох факторів, зокрема, та погодних умов. Про це в ексклюзивному інтерв’ю УНН розповів міністр оборони України Олексій Рєзніков.

Цитата

“Ситуація на полі бою змінюється, змінюється фактаж, який ми маємо. Ми знаємо скільки мобілізованих вони підготували, скільки вже втратили, скільки планують домобілізувати. Чи мають техніку військову для нових підрозділів, чи не мають? А чи мають снаряди для гармат, чи не мають? Мають, але в якій кількості та якої якості? Дані змінюються, а ти не можеш загуглити цю інформацію — її треба видобути. Далі ти аналізуєш ці факти, а інформація ж не стовідсоткова. Ти можеш планувати, аналізувати, робити певні чи припущення, чи прогнози, чи писати сценарій — і правильним буде писати різні сценарії — від найгіршого до найкращого”, — пояснив міністр.

Резніков додав, що при цьому всі оцінки будуть суб’єктивними.

Цитата

“Виходячи з правил ведення війни — військової науки, мені генерали розповідають: росіянам, щоб піти в наступ, треба накопичити ресурс, бо це війна ресурсів, сформувати, і знову повертаємося до поняття ударних угруповань. Вони дуже добре навчаються. Вони минулого разу пішли розпорошено, не сформувавши ударних угруповань, і отримали по зубах. Маємо результат. Сьогодні вони концентрують зусилля на сході в районі Донецької та Луганської областей і намагаються там зробити цей прорив. Навіть на півдні, зверніть увагу, вони втекли з Херсона, з правого берега нашого Дніпра”, — пояснив міністр.

За його словами, потрібно деякий час на формування ударних угруповань і цей час можна приблизно оцінити, керуючись правилами ведення війни. Але сама спроба можливого наступу може залежати і від погодних умов.

Цитата

“Ось ці правила та ці об’єктивні фактори, за якими мали б вони вийти на умови, що вони сформували ударні угруповання, за процесами — це кінець лютого-березень. А далі вони ухвалюватимуть рішення. А які погодні умови? Мерзлий ґрунт чи сирий? Мінус 10 у лютому чи плюс 15 на початку березня? Чи ще сніг у березні? Ви ж розумієте, що колісна техніка сирим грунтом не піде? Тільки, як військові кажуть, гусянка — гусеничні, а їх менше, ніж колісних. Як ви вестимете наступ, якщо у вас немає можливості просуватися? Тільки дорогами, як вони це робили рік тому. Але на дорогах вони вишиковуються в колону, а в нас артилерія, що дозволяє її палити… „горить палає техніка ворожа“ — відома пісня, ми з онуками підспівуємо. А якщо йти у наступ фронтом, то мають бути умови — це або мерзлий ґрунт, або вже суха земля. Тож питання — це кінець лютого, початок березня чи кінець березня? Це питання та погодних умов, у тому числі, накопичених ними ресурсів, готовності їх підрозділів у тому ресурсі, тобто це низка факторів, які мають разом зібратися, якщо ми говоримо про підготовлений наступ. А не про непідготовлене, як вони це зробили у лютому минулого року, і наслідки його ми знаємо…”, — розповів Резніков.

Детальніше читайте в інтерв’ю: “Рєзніков про главу міноборони РФ: я подарую йому “бавовну”

Previous post скільки можуть отримати українці — Світ — tsn.ua
Next post Путін заявив, що мета його “спецоперації” – припинити війну – новини на УНН