Рєзніков: Росія може сформувати ударні угруповання для спроби повторного наступу до кінця лютого – у березні – новини на УНН

КИЇВ. 19 січня. УНН. З погляду військової науки, росіяни мають сформувати ударне угруповання для спроби повторення повномасштабного наступу. Це може статися до кінця лютого. Про це в ексклюзивному інтерв’ю УНН розповів міністр оборони України Олексій Рєзніков.

Міністр зазначив, що всі оцінки щодо термінів ймовірного повторного наступу базуються на отриманій інформації про ресурси та підготовленість противника. Але ці дані можуть бути не стовідсотково точними, ситуація та фактаж – змінюватись, а висновки з них будуть суб’єктивними. Але ці висновки будуть базуватись на певних правилах ведення війни, на військовій науці.

Цитата

«Виходячи з правил ведення війни – військової науки, – мені генерали розповідають: росіянам, щоб піти у наступ, треба накопичити ресурс, бо це війна ресурсів, сформувати – і знову повертаємось до поняття ударних угруповань. (…) Ось ці правила та ці об’єктивні фактори, за якими мали б вони вийти на умови, що вони сформували ударні свої угруповання, за процесами – це кінець лютого-березень», – повідомив Резніков.

Водночас він наголосив на кількох важливих моментах. Зокрема, те, що такий прогноз базується на правилах військової науки, ведення війни і в тому факті, що росіяни не підуть у наступ без формування таких угруповань, як це було в лютому минулого року. Міністр зазначив, що тоді наступ без ударних угруповань дозволив їм швидко захопити велику територію, але вони «отримали по зубах», тобто не змогли ці території утримати. Водночас Резніков зазначив, що ворог швидко навчається і зараз концентрує зусилля на сході країни.

Крім того, як пояснив міністр, коли ворог вирішуватиме, чи проводитиме наступ, йому слід буде враховувати цілу низку факторів, крім оцінки своїх ресурсів, підготовленості військових та здатності їх діяти з наявними у них ресурсами, їм слід буде оцінювати й погодні умови.

Цитата

«А далі вони ухвалюватимуть рішення. А які погодні умови? Мерзлий ґрунт чи сирий? Мінус 10 у лютому чи плюс 15 на початку березня? Чи є ще сніг у березні? Ви ж розумієте, що колісна техніка сирим грунтом не піде? Тільки, як військові кажуть, «гусянка» – гусеничні, а їх менше, ніж колісних. Як ви вестимете наступ, якщо у вас немає можливості просуватися? Тільки дорогами, як вони це робили рік тому. Але на дорогах вони вишиковуються в колону, а в нас артилерія, що дозволяє її палити… «Горить-палає техніка ворожа» – відома пісня, ми з онуками приспівуємо. А якщо йти в наступ фронтом, то мають бути умови – це або мерзлий ґрунт, або вже суха земля. Тож питання – це кінець лютого, початок березня, чи кінець березня? Це питання та погодних умов, у тому числі, накопичених ними ресурсів, готовності їх підрозділів у тому ресурсі, тобто це низка факторів, які мають разом зібратися, якщо ми говоримо про підготовлений наступ. А не про непідготовлене, як вони це зробили у лютому минулого року, і наслідки його ми знаємо…» – пояснив Резніков.

Міністр також додав, що на підставі отриманих даних прораховуються та формуються різні сценарії розвитку подій: від найкращого до найгіршого.

Детальніше читайте в інтерв’ю: “Рєзніков про главу міноборони Росії: я подарую йому бавовну”

Previous post Зеленський заявив про уповільнення війни — tsn.ua
Next post Україна закликала Ізраїль відреагувати на антисемітську заяву Лаврова – новини України, Політика