Такі собаки зустрічаються одна на сто: історія корги Елтона та його 17-річної власниці, які допомагали шукати людей під завалами у Дніпрі – новини на УНН

КИЇВ. 22 січня. УНН. Корги Елтон, якого було залучено на пошук людей під руїнами багатоповерхівки у Дніпрі, довів своїми здібностями, що у рятувальних роботах можуть успішно працювати і собаки, які, на перший погляд, до цього не пристосовані. Про історію Елтона УНН розповіла керівник ГО “Павлоградський пошуково-рятувальний кінологічний загін “Антарес” Лариса Борисенко, яка займалася тренуванням собаки.

Цитата

«Я працюю тренером зі спорту із собаками у комунально-бюджетній установі у Павлограді – фізкультурно-спортивний комплекс ім. Шкуренко. В одну із секцій можуть прийти займатися всі охочі, у тому числі й діти. Вони займаються безкоштовно за рахунок міського бюджету. Хтось із них потім здобуває професію, хтось їде на чемпіонат світу. Вони бачать приклад, коли приходять дорослі та стають рятувальниками, тож часто кажуть, що самі хочуть допомагати», – розповіла Борисенко.

У таку секцію прийшла і Марія – 17-річна власниця корги на ім’я Елтон – із тримісячним цуценям. Займалася дівчина із корги аджиліті. Пес показував хороші результати і вже 2022 року вони їздили до Фінляндії на чемпіонат світу у складі юніорської збірної України.

«А потім вона почала наполягати на залученні її до рятувальних робіт. Я їй говорю “Маш, корги, короткі лапи”. Але ми бачили потенціал собаки. Як і Марія, вона дуже сильна та витривала. Ми почали куштувати, потім здавали норматив. Собака все відпрацьовував, отримував атестації», – згадує Борисенко.

Так корги Елтон разом із Марією почали залучати до пошуку живих людей. Через неповноліття дівчини потрібен дозвіл батьків. Але як зазначає Лариса, мама дала “зелене світло” на все, чого прагнула дочка. Адже Марія вважає цю діяльність змістом свого життя і планує у майбутньому здобувати професію рятівника.

Якось ми проводили тренування собак з пошуку тіл загиблих на запах. І ось Марія каже: “я теж хочу”. Звісно, ​​я відмовляла, бо дітей на такі місії ми не беремо. Щоб відволікти її, я запропонувала шукати цигарки. Зробили ми ті закладки з сигаретами, Елтон показує хороший результат, а потім заходить у локацію, де ще були закладки із запахом на пошук тіл, починає ігнорувати сигарети та позначати той запах. Це було відкриття, собаці дуже сподобалося, він був зацікавлений. Я зрозуміла, що занадто таким собакою нехтуватиме», – розповіла тренер.

Вона додала, що насправді зустріти такого собаку – велика рідкість. За досвідом пані Лариси, такі собаки зустрічаються один на сто. Зараз це один із найпотужніших собак загону, який добре шукає і живих людей, і тіла загиблих.

Жінка, яка займається розведенням собак, побачила цілеспрямованість та успіхи Марії з Елтоном і подарувала дівчині ще одного щеня – бельгійську вівчарку малину на ім’я Куля. Тому зараз Марія займається із двома собаками. Куля також успішно пройшла все тренування і його вже долучають до пошуку людей, у тому числі і на завалах внаслідок ворожих обстрілів. У день нашої розмови з Ларисою Борисенком Куля успішно спрацювала в природному середовищі. Знайшла тіло хлопця, якого розшукує Кам’янське відділення поліції.

Зараз Марія – наймолодша у команді “Антарес”. І хоча активно залучається за своїми вихованцями на пошук людей, у тому числі й у завалах багатоповерхівки у Дніпрі, проте її не беруть на місії, де є ризики обстрілу чи мінні поля.

Нагадаємо

УНН поговорив із керівницею організації “Антарес” Ларисою Борисенко, яка розповіла, як виникла ідея заснування такого добровільного загону та як працюють чотирилапі рятувальники.

Previous post У Міноборони Німеччини вже давно мають список танків, які можна віддати Україні – Spiegel
Next post корисні поради — Укрaїнa — tsn.ua