Чи будуть коливання долара і коли можливий перегляд курсу гривні Нацбанком – розповів експерт – новини на УНН

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Поки що не прогнозується зміна курсу гривні, адже Нацбанк цей процес успішно контролює, а золотовалютних резервів та фінансових надходжень з інших країн достатньо. Тому знецінювання гривні, ймовірно, відбуватиметься не раніше, ніж у травні-червні. Про це у коментарі УНН розповів економіст Борис Кушнірук.

Подробиці

“Зараз у нас курс фіксується Центральним банком та залежить від його позиції. Фактично вони встановили правила та прив’язали гривню до долара для того, щоби зменшити інфляційні ризики для стабілізації ринку. Золотовалютних резервів та надходжень від наших партнерів із ЄС та США достатньо, щоб Україна мала можливість тримати курс. Тому з безготівковим курсом нічого не відбуватиметься”, – розповів Кушнірук.

Потенційний ризик, як вважає економіст, має готівковий курс. Ймовірно, що він може більше вагатися, ніж безготівковий. Однак, враховуючи, що НБУ має можливості контролювати безготівковий курс та успішно реалізується схема валютних депозитів, обміну гривні на валютні депозити, це також зменшує потенційний тиск на гривню.

“Бо люди замість того, щоб купувати валюту в обмінниках, обмінюють валюту в банках через депозити. Таким чином, ці кошти теж не надходять на готівковий ринок, йдуть у безготівковому режимі і Центральний банк продає валюту за офіційним курсом. Таким чином і з готівковим курсом я не очікую, що будуть сильні зміни. Це може статися через негативну ситуацію для України на фронті, може спровокувати паніку. Але зараз для цього менше підстав, аніж у лютому-березні минулого року”, — вважає Кушнірук.

Таким чином, економіст не прогнозує різких змін курсу до кінця весни. Адже саме тоді Нацбанк буде змушений дещо знецінити гривню.

Цитата

Він повинен буде це зробити, але не пізніше кінця весни – початку літа. Тоді це матиме сенс. Адже, з одного боку, знижуватиметься інфляція, що пов’язана з продуктами харчування та насамперед овочами та фруктами. Цінові показники притискатимуть інфляцію і за таких умов певне курсове знецінення гривні може статися. Але я не думаю, що Нацбанк робитиме це раніше, тож долар поки буде на рівні 36,6–37 грн, а в обмінниках — 40-42 грн”, — зазначив економіст.

Нагадаємо

Національний банк очікує, що допомога міжнародних партнерів, а також співпраця з МВФ зможуть профінансувати дефіцит бюджету та підтримати міжнародні резерви. Загальний обсяг офіційного фінансування у 2023 році може перевищити 38 млрд. доларів США.

Previous post Є дві слабкі точки у структурі Російської імперії, на які ми повинні тиснути – еліти та національні околиці.
Next post Зеленський показав фото і заявив, що влада Грузії публічно катує і вбиває Саакашвілі – новини України, Політика