Віктимблеймінг: чому частіше засуджують жертву, а не ґвалтівника – новини на УНН

КИЇВ. 2 лютий. УНН. Віра у справедливий світ змушує думати, що “правильне” поведінка з погляду загальноприйнятих норм допоможе уникнути неприємностей. Це призвело до того, що в суспільстві часто відповідальність за злочини перекладають на жертву, а не на агресора. Про це у коментарі УНН розповіла психолог Ірина Бабарікіна.

Цитата

«Віктимблеймінг – це звинувачення жертв фізичного та сексуального насильства, жертв шахраїв, загалом, людини, яка постраждала від чогось. Це явище широко поширене в нашому суспільстві і я думаю, кожна людина хоча б раз життя чула “ти сама винна” або “ти сама спровокувала” щось. Дітям замість підтримки кажуть “погано поводився і тому отримав своє”. Таким чином, з дитинства люди ростуть у усвідомленні: якщо ти жертва, то ти не можеш чекати на підтримку, емпатію чи захист. Навпаки, тебе ще й звинуватить», – розповіла Бабарікіна.

Чому це поширене? Психолог зазначає, що в нашому суспільстві діє низка когнітивних уподобань, одна з яких – гіпотеза справедливого світу. Відповідно до неї, якщо людина поводиться “правильно” з погляду прийнятності суспільства, то нічого поганого з нею не станеться.

«Людям важко усвідомити, що насправді світ несправедливий і навіть із найкращою людиною може статися будь-що, а цнотливу дівчину можуть зґвалтувати. І з одного боку, ніби є правила, які можуть захистити від неприємностей, а з іншого – хороша людина постраждала, то це ж і я можу постраждати. Щоб не сприймати це, люди несвідомо користуються цим когнітивним упередженням. Таким чином, звинувачується жертва, тому що вона начебто як погана людина і отримала по заслугах. Наше суспільство загалом дуже повільно йде у бік усвідомленості. Це тривалий процес, до якого слід докладати зусиль. Бо навіть у розумної свідомої людини найчастіше перша реакція – звинувачення. Діти не приходять до своїх батьків чи до когось старшого у разі неприємності, бо у відповідь чують звинувачення, а не підтримку. Тому не дивно, що статистика звернень щодо насильства невисока, а статистика справ, що дійшли до суду, – катастрофічно мала. Навіть у країнах із розвиненою судовою системою і де порушуються ці питання», – зазначила психолог.

Щоб подолати віктимблеймінг у суспільстві, для початку необхідне розголос і беззаперечне засудження кривдника. Це сигнал тим, хто міг би зробити подібне або робить, але поки не викрито, що така поведінка засуджується суспільством. Якщо ж відбуватися навпаки, коли у скоєному звинувачують потерпілих, агресори відчувають свою безкарність.

«Щоб зменшити кількість сексуальних злочинів, необхідно запроваджувати сексуальне виховання для дітей, говорити про те, що згода – це чітке так, все інше – це не згода. З постраждалими від насильства жінками потрібно проводити психологічну роботу, підтримувати та акцентувати увагу на тому, що не вони винні у скоєному. Необхідна культура, у якій близькі підтримують у разі. Якщо буде помітна підтримка, це буде прикладом іншим потерпілим не замовчувати, а заявляти про насильство», – розповіла психолог.

Ще одна складова боротьби з віктимблеймінгом – розвиток навички емпатії у суспільстві. Як зазначає психолог, проведено низку досліджень щодо впливу емпатії на оцінку ситуації, де є кривдник та жертва. Відповідно до них, перша реакція, що виникає у сторонньої людини – бажання звинуватити жертву. Однак, коли людині пропонували за допомогою навідних питань опинитися на місці потерпілого, почала спрацьовувати емпатія.

«Проблема у тому, що людей треба вчити бути емпатичними. Навичка емпатії – це про емоційний інтелект. Її розвиток добре допомагатиме у профілактиці боротьби з віктимблеймінгом. А резонанс на такі справи, як останнє, дає надію, що колись ми станемо свідомим суспільством, де жертви отримуватимуть підтримку, а ґвалтівники те, що передбачено законом», – додала Бабарікіна.

Нагадаємо

Блогер з Івано-Франківської області, який є одним із підозрюваних в організації п’янських вечірок, де молоді люди вживають алкоголь, ображають та принижують дівчат, заявив, що не шкодує про зроблене і вважає, що йому за це нічого не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організаторів секс-вечірок хочуть відправити під варту на час розслідування

Previous post Детальний прогноз за картами на 2 лютого 2023 року для кожного — Астрологія — tsn.ua
Next post Американський софт Palantir використовується для наведення на цілі російських окупантів – новини України, Політика