Ряд членів Ради безпеки ООН знизять рівень представництва на час головування РФ – The Guardian

“З 1 квітня вони виводять рівень абсурду на новий рівень. Рада Безпеки у тому вигляді, в якому вона створена, знерухомлена і нездатна вирішувати питання своєї основної відповідальності, тобто запобігати конфліктам, а потім вирішувати конфлікти”, – заявив постійний представник України в Раді безпеки. ООН Сергій Кислиця.

За його словами, Україна триматиметься подалі від Ради Безпеки під час головування Росії, за винятком випадків, які “являють критичний інтерес для національної безпеки”.

США, Великобританія, Франція та їхні прихильники в Раді Безпеки, ймовірно, висловлять своє несхвалення і знизять рівень представництва на заходах, що проводяться Росією у квітні, пише видання.

США закликали РФ “поводитися професійно” на посаді голови Ради безпеки. При цьому наголошувалося, що немає способів заблокувати РФ на цій посаді. Кремль уже заявив, що планує реалізувати усі свої права.

За словами дипломатів у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, на порядку денному на квітень здебільшого стоять рутинні брифінги та звіти про миротворчі місії ООН.

The Guardian зазначає, що Росія планує провести у квітні три сесії. Це будуть брифінг “Про ризики, пов’язані з порушенням домовленостей, що регулюють експорт озброєнь та військової техніки” та дві відкриті дискусії щодо ситуації на Близькому Сході. В останніх двох заходах може взяти участь Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

контекст:

Росія посідає місце СРСР серед постійних членів Ради Безпеки ООН та має право вето. Цим вето Росія постійно користується для блокування рішень, зокрема щодо резолюцій щодо російської агресії проти України.

Право Росії бути правонаступницею СРСР органів ООН ставиться під сумнів. Кислиця пояснювала, що РФ – єдина держава, яка обійшла процедуру прийняття в ООН та Радбез ООН.

З 1 квітня 2023 року Росія має на один місяць прийняти на себе головування в Раді безпеки ООН. Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив, що у випадку, якщо члени Ради безпеки ООН допустять головування Росії, то 1 квітня стане “найсумнішим днем ​​в історії ООН після російського вторгнення”. Глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав головування Росії в Раді безпеки з 1 квітня “поганим жартом”.

Previous post «Російські кати і вбивці отримають справедливі вироки. Стовідсотково» – Зеленський
Next post Головне за день. П’ятниця, 31 березня