Швеція вітала наближення вступу Фінляндії до НАТО

Швеція та Фінляндія одночасно подали заявки на вступ до НАТО 18 травня 2022 року – після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

1 березня 2023 року Фінляндія схвалила законопроект про вступ до НАТО. 23 березня закон підписав президент Фінляндії Сайлі Нійністе.

Передбачалося, що Швеція та Фінляндія вступлять до Альянсу разом, проте проти членства в НАТО Швеції виступила Туреччина. Анкару не влаштовує ставлення Швеції до Робочої партії Курдистану, яку Туреччина вважає терористичною організацією.

Ситуація загострилася після того, як 21 січня біля посольства Туреччини у Стокгольмі пройшли протести проти вступу до НАТО та підтримки курдів. На одному з них лідер Датської ультраправої політичної партії Hard Line Расмус Палудан спалив Коран, пише Reuters. При цьому агентство зазначає, що Палудан отримав дозвіл поліції на проведення акції. У дозволі йшлося, що “його акція протесту була спрямована проти ісламу та спроби президента Туреччини Реджепа Ердогана вплинути на свободу вираження думок у Швеції”.

Після інциденту президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що його країна не підтримає заявку Швеції на вступ до НАТО. Він назвав акцію, де спалили Коран, “брудною” і ображаючою “і мусульман, і взагалі всіх людей”.

18 лютого міністр оборони Фінляндії Мікко Савола говорив, що його країна вступить до НАТО без Швеціїякщо Туреччина не схвалить її заявки.

Парламент Туреччини ратифікував протокол про вступ Фінляндії до НАТО 31 березня. 1 квітня набув чинності закон Туреччини про ратифікацію.

У МЗС Фінляндії очікують повноправного членства країни в НАТО протягом кількох тижнів.

Previous post На Херсонщині окупанти обмежують пересування місцевих, які не отримали паспорти РФ – командування
Next post Головне за ніч. Неділя, 2 квітня