“Це нормально за умов демократії”. Посол Ізраїлю в Україні прокоментував масові протести у його країні.

В ході інтерв’ю Бацман зазначила, що те, що відбувається зараз в Ізраїлі, – масові антиурядові протести під гаслами “Ні диктатурі!” – “трохи насторожує” Захід. Демонстранти критикують уряд Біньяміна Нетаньяху за спробу впливати на вибір суддів Верховного Суду та боротьбу з демократією.

Я думаю, ви розумієте, що як дипломат я не можу торкатися ізраїльської внутрішньої політики. Тим більше, висловлювати свою думку на цю тему. Але в Ізраїлі прийшов до влади новий уряд після виборів, який вирішив просувати юридичну реформу. З тим, як це робиться, багато хто не згоден в опозиції”, – сказав Бродський.

За його версією, після цього “люди, що підтримують опозиційні партії”, вийшли на вулиці.

“Це нормально в умовах демократії. Це відбувається не лише в Ізраїлі – це відбувається в будь-якій демократичній країні. Це відбувалося в Україні неодноразово, це відбувається у Франції, це відбувається у Сполучених Штатах, і це є невід’ємним правом громадян висловлювати свою позицію. Тому я б би не став сильно переживати з приводу того, що відбувається”, – наголосив дипломат.

Він визнав, що ситуація показує, що “є проблема, існують розбіжності”, але ніхто цього не приховує.

Ізраїль – країна в політичному сенсі досить поляризована. І на жаль, це відбивається і на стабільності влади в Ізраїлі. Ви знаєте, що у нас була низка виборів: одні за іншими з інтервалом у кілька місяців. що проблема є, але це внутрішня проблема, з якою всі демократії стикаються – з якою вони справляються, якщо це сильна демократія, а Ізраїль – це сильна демократія, вона проявила себе як сильна демократія, тому що вона збереглася і незважаючи на війни, і незважаючи на інші трагічні події”, – сказав Бродський.

Посол зазначив, що за таких криз у влади завжди є спокуса піти у бік авторитаризму, обмежити політичні свободи, але в Ізраїлі цим шляхом не пішли.

“І я впевнений, що не підуть і зараз… Сподіваюся, що криза вирішиться мирним шляхом. І я думаю, що всі в Ізраїлі зрештою сподіваються саме на це. Тому що ізраїльтяни, незважаючи на різні політичні погляди, – це один народ, який об’єднаний спільною метою і хоче для Ізраїлю лише миру та процвітання”, – наголосив Бродський.

Посол Бродський: Ізраїль вибрав бік із першого дня війни. Ми підтримуємо Україну, виступаємо проти російської агресії. У цьому може бути різночитань. Читайте повну версію інтерв’ю

ВІДЕО

Відео: Дмитро Гордон / YouTube

контекст:

Протести через судову реформу в Ізраїлі продовжуються з початку року. Мітингувальники виступають проти зміни процесу відбору суддів та обмеження права Верховного суду приймати рішення, що суперечать волі виконавчої та законодавчої гілок влади.

Ізраїльська опозиція переконана, що реформа послабить владу народу. Лідер опозиції Яїр Лапід заявляв, що країна зіткнулася з “найбільшою кризою у своїй історії”, а єдине, що турбує уряд Нетаньяху, – це “злам ізраїльської демократії”.

Прем’єр, у свою чергу, говорив, що реформи призначені для того, щоб завадити судам зловживати повноваженнями і що реформу підтримала ізраїльська громадськість на останніх виборах.

26 березня в Ізраїлі посилилися масові протести проти реформ на тлі звільнення міністра оборони країни Йоава Галанта. ЗНаймасовіші акції проходили в Тель-Авіві і біля резиденції Нетаньяху в Єрусалимі. Також тисячі людей зібралися у південному місті Беер-Шева та північному прибережному місті Хайфа.

Мітинги тривали і 27 березня. Голова найбільшої профспілки Ізраїлю “Гістадрут” Арнон Бар-Давид оголосив “історичний” загальний страйк.

Увечері 27 березня Нетаньяху заявив у зверненні до народу Ізраїлю, що зупиняє розгляд у Кнесеті судової реформи. “Якщо є можливість уникнути громадянської війни шляхом діалогу, я як прем’єр-міністр беру тайм-аут для діалогу”, – сказав він. Політик наголосив, що “ремонт” судової системи все одно відбудеться.

Previous post Анекдоти про відпочинок, приколи і жарти про вихідні
Next post ​​4️⃣0️⃣3️⃣ доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнном…