Санду вважає, що Молдова може стати повністю енергонезалежною від РФ через два роки

“Я думаю, що з енергетичного боку той факт, що ми нарощуємо цю незалежність і в якийсь момент взагалі перестанемо залежати від Російської Федерації, збільшує наші важелі впливу, в тому числі і в цьому процесі врегулювання конфлікту. З газового боку ми практично незалежні, тому що не залежимо від РФ. Ми, безумовно, залежимо від ринкових цін, і волатильність все ще існує. Ціни, як і раніше, високі, і нам потрібно інвестувати у відновлювані джерела енергії, в енергоефективність”, – заявила Санду.

Вона наголосила, що це не можна зробити за півроку

“Але через два роки, коли ми завершимо проект Кишинів – Вулканешти, ми матимемо повну енергетичну незалежність від Російської Федерації”, – сказала президент.

контекст:

У 2006 році Росія та Молдова уклали контракт на постачання газу, який вони неодноразово продовжували. Востаннє – 2021 року на п’ять років. За новими умовами вартість газу переглядається на основі спеціальної формули, яка враховує динаміку цін на паливо на світовому ринку. Згідно з угодою, як нагадало видання NewsMaker, АТ “Молдовагаз” зобов’язане до 20 числа кожного місяця оплачувати постачання газу за попередній місяць і аванс за поточний.

Крім того, “Газпром” стверджує, що у Молдови накопичився перед компанією так званий історичний борг у розмірі понад $700 млн. Російський монополіст вимагає визнати цей борг і повернути його в прискореному режимі, а молдавська влада наполягає на тому, що готова визнати борг лише у у разі його підтвердження незалежним аудитом, зазначило NewsMaker.

Восени 2022 року “Газпром” через заборгованість погрожував припинити постачання газу до Молдови та в результаті скоротив його подачу. Уряд Молдови вирішив перенаправити весь російський газ, що отримується в Придністров’ї: на потреби регіону і для вироблення електроенергії на Молдавській ГРЕС, нагадав NewsMaker. Закуповуванням газу на міжнародному ринку займалася держкомпанія Energocom. Для цього вона використала кредит у розмірі €300 млн, наданий Європейським банком реконструкції та розвитку.

20 березня 2023 року глава компанії “Молдовагаз” Вадим Чебан повідомив про плани купити для країни газ не лише у молдавської компанії Energocom, а й у російського “Газпрому”. Міністр енергетики Молдови Віктор Парликов заявив 21 березня, що Молдові не потрібно закуповувати газ у “Газпрому” для правого берега.

Previous post Данило Заморило — у Литві у боксера відібрали український прапор, відео
Next post Ціни на продукти в Україні — у квітні подешевшали помідори, буряк, капуста, цибуля та болгарський перець