У Нью-Йорку відкрилася виставка про воєнні злочини росіян в Україні

Виставка стала частиною комплексних заходів із розгляду в ООН питання про створення міжнародного трибуналу щодо Росії.

У Нью-Йорку біля штаб-квартири ООН відкрилася міжнародна виставка “Україна. Трибунал. Розп’яття”, присвячена річниці визволення міста Буча Київської області від російських загарбників. Про це стало відомо у неділю, 2 квітня.

Виставку створено та організовано Національним музеєм історії України у Другій світовій війні та фондом Богдана Губського “Україна 21 століття” за підтримки Офісу президента. Вона була презентована у форматі комплексних заходів із розгляду в ООН питання про створення міжнародного трибуналу щодо Росії через її злочини агресії в Україні.

На відкритті виставки були присутні понад 50 послів при ООН, у тому числі США, країн G7, Євросоюзу, Японії, Канади, Австралії та інших країн, політики, бізнесмени, експерти, журналісти, а також українські військові, які проходять реабілітацію в США.

У своєму відеозверненні з нагоди відкриття виставки президент України Володимир Зеленський зазначив: “Росія має відповідати за кожне спалене українське село та місто, за кожне зруйноване життя, за кожну українську родину, знищену російськими ракетами, бомбами та мінами. Ми маємо покарати зло”.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак, у свою чергу, наголосив, що Україна вважає вкрай важливим створення міжнародного спеціального трибуналу для керівництва Росії.

“Генеральна Асамблея ООН має ухвалити резолюцію, що закликає покарати Росію за злочини агресії”, – наголосив керівник ОП.

Повністю підтримали позицію України щодо притягнення до відповідальності росіян за скоєні ними злочини заступник постійного представника США при ООН посол Річард Міллс та посли при ООН з Данії, Литви та Польщі.

На необхідності розслідування та покарання російських злочинів проти цивільного населення, дітей, військовополонених та територіальної цілісності України наголосив у своєму виступі і Богдан Губський.

Медик і волонтер Юлія Паєвська (Тайра) під час виступу зазначила, що українцями керує жага до справедливості, а нелюдські злочини керівництва Росії мають бути визначені, названі та засуджені справедливим міжнародним судом.

Генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук наголосив, що виставка стала першою експозицією на американському континенті. Музей надалі планує демонструвати світові звірства російських агресорів.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак виступає на відкритті виставки 

Посол Річард Міллс, заступник постійного представника США при ООН 

Українські військові на реабілітації в США: Олег Марченко, Євген Кузнєцов, Роман Казмірчук, Олексій Мачакра та Олег Поліщук

Юрій Савчук, Юлія Паєвська (Тайра) та Богдан Губський

Юрій Савчук проводить для гостей виставки кураторську екскурсію

Нагадаємо, за час окупації Бучанського району росіяни скоїли понад 9000 воєнних злочинів. Загинуло понад тисячу людей.

При цьому в самій Бучі загинула 461 особа від рук військових РФ. Це місто стало символом звірств російських агресорів.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

Previous post Макрон проситиме Сі не зближуватися з Путіним. У США вважають, що не вийде — Politico – новини України, Політика
Next post В Івано-Франківську поліція затримала чоловіка, який відмовився йти до військкомату