Кремль намагається відродити шпигунські мережі в Європі, щоб зупинити постачання зброї в Україну

За даними видання, російська служба зовнішньої розвідки та її військова розвідувальна служба активно намагаються відновити шпигунські мережі, особливо цікавлячись військовою допомогою Україні.

Те, що понад 400 прихованих співробітників розвідки було вигнано з Європи після вторгнення в Україну, зокрема з Франції, Бельгії та Німеччини, голова британської служби безпеки MI5 Кен МакКаллум назвав “найзначнішим стратегічним ударом” по Москві в новітній історії. Це різко скоротило охоплення та можливості Кремля в ЄС, вважає він.

Politico пише, що європейські спецслужби не зупиняються на досягнутому, розуміючи, що керівники розвідки РФ намагаються знайти способи компенсувати величезну втрату шпигунів з посольств, яким було доручено “вишукувати таланти” серед місцевих жителів для вербування і запускати “кротів”.

Директор департаменту державної безпеки Литви Дарюс Яунішкіс в інтерв’ю газеті сказав, що “російські спецслужби прагнуть відновити або створити нові можливості для своєї розвідувальної діяльності в Європі” та вивчають інші методи збору розвідданих, у тому числі кібернетичні та онлайн-операції.

За словами Яунішкіса, пріоритетом російських шпигунів є контроль за виробництвом та постачанням західної зброї в Україну.

“Росія проводила кампанії з вербування, де і коли могла. До громадян Литви звертаються та вербують під час поїздок до Росії чи Білорусі”, – зазначив він.

Автори статті зазначають, що зауваження Яунішкіса пролунали лише за кілька тижнів після того, як Польща оголосила про ліквідацію шпигунської групи, яка працювала на російську розвідку, яка встановлювала камери на залізничних коліях для спостереження за постачанням західної зброї та боєприпасів, призначених Україні.

“Міністр національної оборони Маріуш Блащак припустив, що група проникла з сусідньої Білорусі, і згідно з місцевими повідомленнями серед арештованих були громадяни Білорусі. І що ще більше бентежить – міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський заявив на прес-конференції, що підозрювані, які базувалися біля військового аеропорту Жешув-Ясенка, готувалися до саботажних дій, спрямованих на те, щоб паралізувати постачання обладнання, зброї та допомоги в Україну”, – йдеться у статті.

контекст:

ПРО ліквідації мережі, яка працювала на РФ і мала вести підготовку до диверсійної діяльності у Польщі, ЗМІ повідомили 16 березня. Спецслужби затримали шестеро людей у ​​зв’язку з виявленням прихованих камер на важливих маршрутах та залізничних вузлах, які фіксували рух на коліях та передавали зображення до мережі.

Previous post Арешт Трампу. Що потрібно знати про історичний процес та звинувачення колишнього президента США – новини України, Політика
Next post В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, – Генштаб