Десантіс і Пенс. Експерти пояснили, чому конкуренти заступилися за Трампа – новини України, Світ

Два потенційні конкуренти Дональда Трампа на праймеріз Республіканської партії – губернатор Флориди Рон Десантіс та екс-віце-президент Майкл Пенс виступили проти судового переслідування Трампа. Чому вони так вчинили, журналісту ЛІГА.netякий готував статтю про суд над Трампом, пояснили професор Одеського університету Володимир Дубовик та голова програми “Північна Америка” в Українській призмі Олександр Краєв.

Підтримка Трампа Десантісом та Пенсом виглядає несподіваною. Нещодавно Пенс говорив, що “історія притягне Трампа до відповідальності” за події в Капітолії 2021 року, а Десантіс критикував “хаотичний стиль управління” екс-президента.

На думку експертів, для заяв проти суду над Трампом може бути дві причини.

1. Загравання із шанувальниками Трампа. Серед виборців Республіканської партії таких як мінімум 20-25%, пояснює Краєв. Ці люди є важливими, оскільки вони обиратимуть кандидата від партії на президентських виборах-2024. Підтримка суду над Трампом будь-ким із потенційних кандидатів – означало б одразу відкинути від себе чверть виборців.

“Це не тільки питання підтримки Трампа як людини. Це питання підтримки трампізму як ідеології. Ці ідеї дуже популярні і досі асоціюються з Трампом, – додав експерт. – Зараз для республіканського політика виступ на підтримку суду звучатиме як: ми не підтримуємо повернення роботи в Америку, ми не підтримуємо гасло “Зробимо Америку великою знову”. До початку праймеріз вони не ризикують”.

2. Солідаризація всередині партії. На думку Дубовика, таким чином потенційні конкуренти хочуть показати виборцям, що головний внутрішній ворог – Демократична партія, Білий дім і президент США Джо Байден.

“Потім вони ще скажуть багато поганого про Трампа, якщо візьмуть участь у праймериз. Але зараз їм важливо показати, що система та демократи несправедливо атакують одного з нас, тому треба консолідуватися”, – пояснює експерт.

  • Трамп може стати першим главою Білого дому в історії, якому висунуто кримінальне звинувачення — велике журі присяжних Манхеттена звинуватило його за більш як 30 пунктами, пов’язаними з бізнес-шахрайством.
  • 4 квітня Трампа формально взяли під арешт. Незабаром арешт було знято.
  • 5 квітня відбудеться судове засідання. Але навіть якщо Трампа засудять, він зможе взяти участь у виборах президента США.

Читайте також: Трампу загрожує в’язниця. Що потрібно знати про історичний процес у США

Наталія Медведєва, Марко Сировий

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post «Українське майбутнє – в євроатлантичній сім’ї»
Next post Литва заборонила росіянам купувати нерухомість