У Ватикані знову вирішили поєднати українця та росіянина на Хресній ході. Рідні росіянина воювали в Україні, українець – утік із Маріуполя

Темою цьогорічного хресного ходу стали “Голоси світу у світі, що перебуває у стані війни”.

Сам папа римський Франциск у Колізеї не був присутній через похолодання та його нещодавно перенесений бронхіт. Він стежив за подіями зі своєї резиденції у Ватикані.

На десятій зупинці ходи організатори вирішили об’єднати свідчення двох підлітків: один із України, інший із Росії.

Українець розповів про те, як уночі втік із родиною з Маріуполя Донецької області, вирішивши вирушити до Італії, де була його бабуся. На кордоні довелося попрощатися з батьком. Як зазначає англійська версія Vatican News, батько хлопчика залишився в країні, щоб воювати.

“Коли ми прибули до Італії, я сумував. Я відчував себе відірваним від усього: повністю голим. Я не знав мови і не мав жодного друга. Бабуся намагалася, щоб я відчував себе щасливчиком, але я не робив нічого іншого, а лише повторював , що хочу повернутися додому. Зрештою, моя сім’я вирішила повернутися до України”, – розповідає він.

Другий підліток із Росії розповів наступне: “Я російський хлопець, і коли це говорю, то майже відчуваю провину, і одночасно, не розумію чому, а тому почуваюся подвійно погано. Відірваний від щастя та мрій на майбутнє”.

Хлопець згадує про свого старшого брата, який за кілька днів після 18-річчя вирушив у подорож, а згодом надійшов лист із повідомленням про його смерть.

“Нам усі говорили, що ми мали б пишатися, але вдома були тільки великі сум і страждання. Подібне сталося з татом і дідом, які поїхали, і не маємо про них жодних звісток”, – сказав він. Англійська версія Vatican News уточнює, що брат росіянина загинув на війні України.

Посол України у Ватикані Андрій Юраш написав у Facebook, що текст хресної ходи він дізнався зі ЗМІ.

“З повідомлень у ЗМІ стало відомо, що під час 10-ї зупинки діти (хлопчики) з України та Росії символізуватимуть трагедію війни. Російський хлопець, зокрема, розповість про свого вбитого брата і тата і діда, які зникли безвісти на війні Але він точно забуде згадати, що його родичі приїхали в Україну, щоб убити не лише батька українського хлопчика, а всю родину… а не навпаки! – Прокоментував він.



контекст:

Схожий скандал уже траплявся минулого року. 15 квітня у Римі уродженки України та Росії Ірина та Альбіна, які вже понад 20 років живуть в Італії, спільно пронесли процесійний хрест під час традиційного хресного шляху у присутності папи римського Франциска.

Таке рішення різко розкритикували в Україні. Після того, як було оприлюднено сценарій хресної ходи, Україна закликала відмовитися від ідеї з “примиренням” України та Росії. До Ватикану зверталися посол України у Ватикані Андрій Юраш та голова Української греко-католицької церкви Святослав, але Ватикан не відреагував на протести.

Previous post У Румунії і Болгарії фермери протестують проти надлишку українського зерна на місцевих ринках
Next post Головне за день. Пятниця, 7 квітня