У КНДР заявили, що випробували ядерний підводний безпілотник

У повідомленні йдеться, що оборонна науково-дослідна установа проводила випробування ядерного радіокерованого апарату для підводної атаки “Хеїл-2” з 4-го по 7 квітня.

Зазначається, що 4 квітня апарат провів під водою 71 годину та шість хвилин, пропливши овальною та 8-подібною траєкторією протяжністю 1 тис. км. 7 квітня апарат прибув до заданого морського району, де його випробувальна боєголовка вибухнула під водою.

“В результаті випробування у повному обсязі перевірено надійність системи підводного стратегічного озброєння та її здатність до завдання смертельного удару”, – йдеться у повідомленні.

У КНДР зазначили, що система необхідна “для стримування будь-яких військових дій противника, що нарощуються,” і захисту країни.

контекст:

В останні півроку загострилися відносини між Північною та Південною Кореєю. 25 вересня 2022 року КНДР запустила у бік Японського моря балістичну ракету, яка може бути аналогом російської. США та Південна Корея у відповідь на це розпочали спільні навчання.

Північна Корея запустила 4 жовтня балістичну ракету над Японією. Вона пролетіла біля префектури Аоморі і впала в Тихий океан приблизно за 3200 км на схід від Японії.

8 жовтня КНДР знову запустила ракети. Усього за два тижні Північна Корея провела сім таких пусків.

2 листопада Північна Корея випустила принаймні 17 ракет, у тому числі першу балістичну, яка пролетіла над морським кордоном із Південною Кореєю. Ці пуски відбулися через день після того, як Пхеньян пригрозив вжити “потужних заходів”, якщо США не припинять військові навчання з партнерами, включаючи Південну Корею.

26 грудня Південна Корея повідомила, що вперше за п’ять років до її повітряного простору вторглися дрони КНДР. У відповідь на такі дії Південна Корея відправила свої дрони до повітряного простору КНДР.

9 березня 2023 року КНДР провела навчання, що імітує напад на Південну Корею.

28 березня КНДР заявила, що провела випробування ядерного підводного дрону та балістичної ракети з імітацією ядерного заряду.

Previous post Власниця турагентства допомогла вивезти з окупованих територій до Криму 1000 дітей – ОГП
Next post Напередодні тридцятиріччя на посаді ректора Університету культури Михайло Поплавський вирішив піти