“Журналістика не є злочином”. США визнали журналіста WSJ Гершковича “неправомірно затриманим”

“Журналістика не є злочином. Ми засуджуємо продовження придушення Кремлем незалежних голосів у Росії і його війну проти правди, що триває”, – йдеться в повідомленні.

У Держдепі зазначили, що уряд США надасть усю необхідну підтримку Гершковичу та його родині.

“Ми закликаємо Росію негайно звільнити Гершковича. Ми також закликаємо Росію звільнити незаконно затриманого громадянина США Пола Уілана”, – додали в Держдепі.

Як пише The Wall Street Journal, рішення про “неправомірне затримання” звільняє інші ресурси уряду США для роботи над справою Гершковича. Воно розширює повноваження Держдепартаменту щодо тиску на Москву, моніторингу розвідувальних даних, створення дипломатичних коаліцій, тиску на ЗМІ та боротьби за регулярний доступ до консульств.

контекст:

Про затримання Гершковича в Єкатеринбурзі ФСБ РФ повідомила 30 березня, він підозрюється у шпигунстві. Спецслужба стверджує, що американця затримали “при спробі отримання секретних відомостей”.

Того ж дня Лефортовський суд Москви заарештував Гершковича.

Російський журналіст Дмитро Колезєв написав у Telegram, що Гершкович їздив до Єкатеринбурга писати про ставлення до війни та про вербування місцевих жителів у ПВК “Вагнер”. Джерело серед західних журналістів, які працюють у Москві, розповіло “Медузі”, що, крім відвідування Єкатеринбурга, Гершкович їздив до Нижнього Тагілу. Там знаходиться оборонне підприємство “Уралвагонзавод”.

Редакція американської The Wall Street Journal “категорично заперечує” звинувачення у шпигунстві на адресу Гершковича.

У міжнародній організації “Репортери без кордонів” заявили, що “стривожені” затриманням автора The Wall Street Journal Там вважають арешт “у відповідь” на роботу Гершковича з розслідування діяльності ПВК “Вагнер”.

Президент США Джо Байден закликав російську владу звільнити американського журналіста.

Previous post Держава має знайти близько 1 трлн грн на рік
Next post Повідомлено про підозру колаборантці, яка допомогла Росії викрадати дітей