Народжується абсолютно нова, неідеологічна культура, яка не згодна з тим, як ведуться справи у найвищих сферах влади

“Історія досить серйозна, показова в тому сенсі, що народжується абсолютно нова неідеологічна культура, яка не згодна з тим, як ведуться справи в найвищих сферах влади. Тут ми не бачимо ідеології, а бачимо геймерів – людей, які грають у ігри. Це громада, сім’я, за великим рахунком, до якої входив [обвиняемый в утечке документов] Джек Тейшейра. Вона була з 20 осіб, вони обговорюють тактику гри, усілякі деталі цих ігор. Тейшейра захотів стати лідером цієї сім’ї і хотів довести щось, він був ІТ-фахівцем і мав доступ до документів, засекречених, щоб покуражитися. Він куражився досить довго. Його ця сім’я не сприймала серйозно, і викладені документи теж не сприймали серйозно. Відео, які він викладав, були войовничі, расистські, я б сказав, антиамериканська позиція всередині, я не хочу сказати, трампівська, але щось таке”, – сказав Шустер.

Він звернув увагу, що з пакету документів, який виклав Тейшейра, один виявився сфальсифікованим, і це документ про втрати армії країни-агресора Росії в Україні.

“Хто це зробив? літаку в Білорусі було передано голові Об’єднаного комітету начальників штабів США Марку Міллі – і протягом чотирьох-п’яти днів вона опиняється в мережі. Це не дуже добре. Я сказав би, дуже погано”, – підкреслив Шустер.

Він підкреслив, що ця подія має важливі соціальні наслідки.

“Якщо ми говоримо, що народжується ціла культура, яка набагато більше ніж кінопрокат, ніж телебачення, ніж YouTube, – ось ці геймери, ці племена досить войовничі, які не вірять у сьогоднішній світоустрій, які загалом конспірологи, за великим рахунком – це треба починати сприймати всерйоз. Це дуже серйозний витік. Це навіть удар по українській військовій політиці, це дуже сильний удар по американській системі безпеки”, – заявив Шустер.

ВІДЕО

Відео: У гостях у Гордона / YouTube

контекст:

6 квітня The New York Times повідомила, що у соцмережах поширюються секретні військові документи США місячної давності. Пентагон розслідує джерело публікації.

У злитих документах, зокрема, відображено оперативні звіти та оцінки можливостей української армії станом на 1 березня, графіки постачання зброї, йдеться у статті NYT. При цьому співрозмовники ЗМІ наголошували на тому, що частина документів виглядає достовірно, а частина даних – спотворена.

За даними The Washington Post, серед злитих документів були й такі, що містять інформацію про можливе військове співробітництво Росії з Туреччиною та Єгиптом.

У міністерстві оборони США продовжують оцінювати масштаби витоку, але впевнені, що публічною стала “дуже чутлива, секретна” інформація, розповіли у Пентагоні. Міністр оборони США Ллойд Остін пообіцяв знайти джерело витоку секретних документів.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що в злитих документах є правдива та хибна інформація, при цьому та, яка була правдивою, вже неактуальна. На його думку, витік був навмисною спробою Росії посіяти розбрат між союзниками України.

13 квітня The New York Times написала, що підозрюваний у зливі секретної інформації – 21-річний військовослужбовець розвідувального крила Національної повітряної гвардії штату Масачусетс Джек Тейшейра. Того ж дня його затримало ФБР.

14 квітня Тейшейрі в суді Бостона висунули звинувачення за двома пунктами: несанкціоноване зберігання та передача інформації про національну оборону та несанкціоноване видалення та зберігання секретних документів чи матеріалів.

Previous post У Дніпрі пікетували кафедральний собор УПЦ (МП)
Next post У Києві затримали чоловіка, який кинув у людей гранату