У МЗС Польщі заявили, що вимагатимуть від Росії компенсації за окупацію 1939 року

За його словами, Польща, яка у 1939 році була поділена за договором між нацистською Німеччиною та комуністичним СРСР, по-різному підходить до питання стягнення з двох агресорів.

Пшидач зазначив, що “з Берліном, як ми вважаємо, ми можемо розпочати діалог, а з [президентом РФ Владимиром] Путіним – це інша цивілізація”.

При цьому польська сторона не має наміру повністю відмовлятися від вимоги компенсації від Москви як спадкоємиці Радянського Союзу.

Як тільки буде досягнуто успіху з Німеччиною, наступним кроком може бути “початок такої дискусії з іншим гнобителем”, сказав заступник голови польського МЗС.

контекст:

Під час Другої світової війни загинуло близько 6 млн. поляків, у тому числі 3 млн. польських євреїв. Столиця Польщі Варшава до 1945 року була зруйнована на 84%, причому промислову інфраструктуру та пам’ятки знищили на 90%, а житлові будинки – на 72%, зазначив портал Culture.pl. 1953 року тодішній комуністичний уряд Польщі під тиском СРСР відмовився від усіх вимог про репарації.

2019 року в Польщі підрахували, що сума німецьких репарацій має перевищити $1 трлн. У 2022 році польська влада уточнила, що вона має скласти €1,3 трлн, повідомляла “Німецька хвиля”.

14 вересня Сейм Польщі закликав уряд Німеччини “беззастережно” прийняти на себе політичну, історичну, юридичну та фінансову відповідальність за всі наслідки Другої світової війни у ​​Польщі.

У січні 2023 стало відомо, що ФРН відмовилася обговорювати питання репарацій Варшаві за Другу світову війну. Польща заявила, що звертається до ООН.

Previous post Україна приховує подробці контрнаступу від союзників, – Politico
Next post ​Українські хактивісти зламали пошти першого заступника голови комітету з безпеки Держдуми РФ