Росія заявила, що поставки F-16 в Україну будуть пов’язані з “колосальними” ризиками для Заходу

За його словами, ідет “рух так званими сходами ескалації

“Країни Заходу поки що дотримуються ескалаційного сценарію. Він пов’язаний з колосальними ризиками для них самих. У будь-якому випадку це враховуватиметься у всіх наших планах, і у нас є всі необхідні засоби, щоб досягти поставленої мети”, – відповів він, коментуючи можливі поставки сучасних. винищувачів в Україна.

Про те, що надання Києву F-16 буде обговорено на саміті G7 у Японії 19–21 травня, напередодні заявляв прорезидент Європейської ради Шарль Мішель.

Президент США Джо Байден того ж дня сказав лідерам країн “Великої сімки” у Хіросімі, що США підтримають спільні зусилля з союзниками та партнерами щодо навчання українських пілотів на літаках четвертого покоління, включаючи F-16. У міру їхньої підготовки коаліція країн найближчими місяцями вирішуватиме, “коли реально надати винищувачі, скільки їх надати і хто їх надасть”, розповів американський урядовець.

Президент України Володимир Зеленський подякував Байдену за підтримку США міжнародній “коаліції винищувачів”.

“Це суттєво зміцнить нашу армію у небі”, – зазначив глава Української держави.

контекст:

Україна закликає союзників надати їй бойові літаки західного типу з початку повномасштабної війни, обговорення питання у громадській площині активізувалося в останні місяці.

Наприкінці березня глава Пентагону Ллойд Остін допустив передачу Україні винищувачів F-16, але не на поточному етапі війни.

У травні створення так званої авіаційної коаліції підтримали три країни – Великобританія, Франція та Нідерланди. Йдеться поки що лише про навчальні місії для українських пілотів із використанням західних літаків. Готовність навчати українських пілотів також висловили Бельгія, Португалія, Данія.

Водночас прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявляв, що його уряд припускає можливість передачі Україні винищувачів F-16. Він зазначив, що Нідерланди обговорюють варіанти постачання бойової авіації Києву з Данією, Великобританією, деякими іншими країнами Європи, а також із США.

Previous post У Росії родичі мобілізованих розповіли, що найманці «купили» солдатів і послали на фронт
Next post Євробачення 2023 – список учасників другого півфіналу та порядок номерів 11 травня