Євросоюз заморозив активи Центробанку РФ на суму понад €200 млрд

Він підкреслив “важливість дискусій, що продовжуються” про те, як використовувати ці кошти для надання допомоги потерпілому від війни українському населенню.

За словами Віганда, Євросоюз “зобов’язується забезпечити, щоб Росія заплатила за збитки, завдані Україні”. Він додав, що ЄС “вивчає засоби використання заблокованих активів”.

Вloomberg зазначає, що країни, що входять до ЄС, також заморозили активи на €24,1 млрд, які належать фізичним та юридичним особам, які перебувають під санкціями за розв’язану в Україні війну.

контекст:

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну США із союзниками заблокували російські активи на $58 млрд, заявили в американському міністерстві фінансів у березні. Блокуванням майна займається міжнародна група, до якої входять представники США, Австралії, Великобританії, Німеччини, Італії, Канади, Франції, Японії та Єврокомісії (REPO).

Міністр юстиції Денис Малюська говорив у вересні 2022 року, що країни Заходу дали попередню усну згоду на передачу Україні російських золотовалютних резервів заморожених за кордоном, залишилося закінчити розробку юридичного механізму для цього.

Генеральна Асамблея ООН у листопаді ухвалила резолюцію щодо необхідності притягнення РФ до відповідальності за порушення нею міжнародного права, а також про створення механізму компенсації Україні збитків, завданих російськими агресорами.

Previous post До річниці початку оборони Донецького аеропорту. Вийшов останнім із ДАПу: історія Володимира Коляди «Живчика»
Next post Захисна плівка на екрані телефону не захищає від тріщин та спотворює картинку