Зеленський побажав Грузії у День незалежності звільнитися від окупантів. У Тбілісі поліція не пропускає людей із прапорами ЄС

Зеленський заявив, що Київ завжди підтримуватиме суверенітет та територіальну цілісність Грузії у її міжнародно визнаних кордонах. І обидві країни звільнять свої території, тимчасово окуповані Росією.

“Від імені українського народу і від себе особисто щиро вітаю вас із Днем незалежності Грузії. Відносини між нашими народами ґрунтуються на взаємній допомозі та повазі. Це особливо важливо в умовах повномасштабної грабіжницької збройної агресії Росії проти України. Упевнений, що український та грузинський народи деоккупують свої території, які повернуть Україні та Грузії справедливий світ, а Чорноморському регіону – безпека”, – йдеться у привітанні.

У День незалежності у Тбілісі відбувається протест, організований активістами та опозицією. “Новини Грузія” пишуть, що поліція не пропустила до центру ходу із прапорами Євросоюзу.

Поліція дала акції “Грузія обирає Європу” пройти центральним проспектом Руставелі, але не пропустила на площу Свободи, де встановлено урядові трибуни і зранку проходила церемонія військової присяги та марші військових підрозділів. Повідомляється, що одного з учасників акції затримано.

контекст:

Під російською окупацією знаходяться регіони Грузії Абхазія та Південна Осетія – лише 20% території країни.

17 червня 2022 року Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС України та Молдови. Грузія такої рекомендації не отрималаале ЄК визнала її європейську перспективу та зазначила, що їй потрібно провести реформи у політичній, антикорупційній та цивільній сферах, у тому числі забезпечити деолігархізацію влади, гендерну рівність та свободу ЗМІ.

Previous post Ілон Маск отримав дозвіл на чіпування людей — випробування Neuralink схвалила FDA
Next post Компанії Маска Neuralink дозволили випробувати чипи для мозку на людях