Папа римський назвав повернення окупованих українських територій “політичною проблемою”

Журналіст запитав у Франциска, чи Росія має повернути захоплені території для досягнення миру.

“Це політична проблема. Світ буде досягнуто того дня, коли вони зможуть говорити, або вдвох, або через інших”, – відповів папа римський.

контекст:

Ватикан засуджує війну Росії проти України Папа римський на тлі масового військового вторгнення РФ закликав 13 березня 2022 року припинити вбивства безневинних людей в Україні, зосередитися на діалозі та відкрити гуманітарні коридори. Упродовж року Франциск багато разів закликав зупинити вогонь. У своєму щорічному різдвяному зверненні 25 грудня папа римський також закликав негайно припинити війну в Україні.

Водночас 7 листопада він заявив, що жорстокість російських солдатів, з якою вони діють в Україні, загалом “не властива російському народові”. Також він згадав російського письменника Федора Достоєвського, котрий, за словами понтифіка, досі “надихає християн на осмислення християнства”.

Такі заяви папи обурили українців. Зокрема, посол України в США Оксана Маркарова припустила, що папа Франциск неуважно читав Достоєвського, а посол України у Ватикані Андрій Юраш написав, що накази бомбардувати Україну віддають не найманці, а щирі російські “гуманісти” – послідовники Достоєвського.

Крім того, Ватикан уже двічі на Великдень організовував хресну ходу із спільною участю українців та росіян.

Previous post Нідерланди «всерйоз розглядають» надання Україні F-16, але рішення ще немає – Рютте 
Next post Володимир Ушастий Іванков з Бахмуту здавав позиції ЗСУ — журналісти показали листування