Конгресмени закликали Байдена дати Києву ATACMS

Лідери двопартійної Гельсінської комісії закликали Білий дім не чекати нової кампанії тиску, щоб надати Україні ракети ATACMS.

Представники двох партій Конгресу США закликали президента Джо Байдена передати Україні зброю більшої дальності – балістичні ракети ATACMS. Про це у п’ятницю, 26 травня, повідомляє Foreign Policy з посиланням на лист Гельсінської Комісії США.

Зазначається, що лідери двопартійної Гельсінської комісії закликали Білий дім дати “зелене світло” постачанням в Україну армійського тактичного ракетного комплексу ATACMS. Він може бути випущений із реактивних систем залпового вогню, наданих Україні раніше.

“Тепер, коли ухвалено рішення відправити F-16, настав час присвятити себе повній перемозі України та доставити все необхідне обладнання”, – написали представники Гельсінської комісії у листі від 25 травня, який також був підписаний членом комісії Вікторією Спартц.

У листі до Байдена додали, що майже всі системи озброєнь, які були запитані Україною, були доставлені після сильного тиску. Вони закликали Білий дім не чекати нової кампанії тиску, щоб надати ATACMS.

Деякі члени Конгресу та офіційні особи США вважають, що поставки ATACMSв Україну можуть мати вирішальне значення для того, щоб поставити під загрозу російські війська, кораблі та бази на окупованій українській території.

“Це не тільки допомогло б Україні знищити російську військову зброю, яка використовується для вбивства українських захисників і цивільних осіб, але й посунуло б російські підрозділи та ланцюги постачання далі від фронту, різко ускладнивши їхню здатність продовжувати цю геноцидну війну”, – написали законодавці у зверненні до Байдена.


Комісія з питань безпеки та співробітництва в Європі, також відома як Гельсінська комісія США, є незалежною урядовою агенцією США, створеною Конгресом у 1975 році для моніторингу та заохочення дотримання Гельсінських угод та інших зобов’язань Організації з безпеки та співробітництва. в Європі (ОБСЄ). 

Нагадаємо, ще у січні голова комітету із закордонних справ Палати представників Майкл Маккол закликав Білий дім відправити в Україну оперативно-тактичні балістичні ракети ATACMS далекого радіусу дії. 

Наприкінці березня у США заявили, що поки що не готові постачати Україні ATACMS, але розглядають інші варіанти, щоб надати ЗСУ більше можливостей на полі бою.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

Previous post Головне за день. П’ятниця, 26 травня
Next post Атака дронів на росію — у Білгородській та Брянській області пролунали вибухи, карта та фото