Один із учасників штурму Капітолію отримав 18 років в’язниці

Окружний суддя Аміт Мехта сказав, що 58-річний Родс не висловив каяття і продовжує становити загрозу.

Він наголосив, що підбурювання до заколоту є одним із найсерйозніших злочинів, які може вчинити американець, а застосування сили є злочином проти уряду.

Мехта ухвалив, що дії Родса прирівнюються до внутрішнього тероризму.

Другого члена організації Келлі Меггс, лідера флоридського контингенту групи, засудили до 12 років ув’язнення.

контекст:

45-й президент США Дональд Трамп 6 січня 2021 року на мітингу перед Білим домом закликав своїх прихильників йти до будівлі Конгресу, де мали оголосити переможцем виборів демократа Джо Байдена. Протестувальники вирушили до будівлі Конгресу США та штурмом взяли його.

Заворушення в Капітолії спричинили оголошення Трампу імпічменту Палатою представників. Автори резолюції висунули йому одне звинувачення – у підбурюванні масових заворушень. Вони вважають, що Трамп зрадив довіру на посаді президента і 6 січня, коли протестувальники взяли штурмом будівлю Конгресу США, “наразив серйозну небезпеку урядові інститути США, поставив під загрозу цілісність демократичної системи і перешкоджав мирній передачі влади”.

23 грудня спецкомітет Палати представників США завершив 18-місячне розслідування про штурм Капітолію та опублікував 814-сторінкову доповідь. У ньому йдеться про те, що колишній президент США Дональд Трамп брав участь у змові з метою скасування результатів виборів президента США і не зробив жодних дій, щоб завадити своїм прихильникам атакувати Капітолій. “Головною причиною [инцидента] 6 січня була одна людина, колишній президент Дональд Трамп, за яким пішли багато інших. Жодна з подій 6 січня не відбулася б без нього”, – йдеться у звіті.

За інформацією ВВС, у справі про штурм Капітолію понад 940 осіб було звинувачено у федеральних злочинах, пов’язаних із зломом, і майже 500 осіб на даний момент визнали себе винними.

Previous post Шольц сказав, що західною зброєю не можна бити по РФ. Прем’єр Литви назвала це “дивним” – новини України, Політика
Next post Календарна реформа: чому це раціонально