Білий дім офіційно оголосив про досягнення угоди щодо межі держборгу

У ньому повідомляється, що Байден і спікер Палати представників Кевін Маккарті досягли принципової угоди щодо бюджету.

“Це важливий крок уперед, який скорочує витрати, захищаючи при цьому найважливіші програми для працюючих людей та забезпечуючи зростання економіки для всіх. Крім того, угода захищає ключові пріоритети та законодавчі досягнення мої та демократів Конгресу”, – заявив президент США.

Байден підкреслив, що угода є компромісом.

“Не всі отримають те, що хочуть. У цьому й полягає відповідальність управління”, – сказав він.

У той же час глава Білого дому зазначив, що угода – “хороша новина для американського народу, тому що вона запобігає тому, що могло б стати катастрофічним дефолтом та призвести до економічної рецесії”.

28 травня переговорні групи завершать роботу над законодавчим текстом, і він буде направлений до Палати представників та Сенату США. Байден закликав обидві палати “прийняти угоду негайно”.

Напередодні міністр фінансів США Джанет Йєллен встановила крайній термін для підвищення ліміту державного боргу на 5 червня, заявивши, що уряд оголосить дефолт, якщо Конгрес не підвищить стелю держборгу до $31,4 трлн.

контекст:

Коли в січні США досягли стелі боргу у розмірі $31,4 трлн, Йеллен повідомила Конгресу, що готівки та надзвичайних заходів має вистачити як мінімум до початку червня. При цьому вона попередила, що у прогнозі існує значна невизначеність. За оцінками аналітиків, так звана дата Х, коли США оголосять дефолт, настане влітку або на початку осені, зазначає CNN.

На початку травня Єллен заявила, що Сполучені Штати можуть оголосити дефолт за федеральним боргом до 1 червня, якщо Конгрес не підвищить або не призупинить дію ліміту боргу.

Бюджетне управління Конгресу також переглянуло свою оцінку щодо граничного боргу. “Оскільки податкові надходження за квітень були меншими, ніж очікувало бюджетне управління Конгресу в лютому, ми тепер оцінюємо, що існує значно більший ризик того, що у казначейства закінчаться кошти на початку червня”, – повідомив глава відомства Філ Свагель.

Як уточнює BBC, з 1960 року США 78 разів підвищували або переглядали стелю боргу Наразі він становить $31,4 трлн. Якщо до червня розмір боргу досягне цієї позначки, то Сполучені Штати більше не зможуть позичати гроші. Дефолт, якщо його буде оголошено, стане першим в історії США. BBC пише, що це “може змінити світові фінансові ринки та зруйнувати довіру до США як глобального ділового партнера”.

Президент США Джо Байден 21 травня заявив, що Сполучені Штати “ніколи не оголошували дефолту за своїми боргами і цього ніколи не буде”.

Previous post Луїс Лопес Конлан — відео бою, дивитися нокаут 28.05.2023 — новини боксу
Next post Двічі нескорений: історія прикутого до візка переселенця з Луганщини