Президент ПАР призначив комісію для розслідування можливих постачань зброї Росії для війни в Україні

Рамафоса вирішив розпочати розслідування через серйозність звинувачень, ступінь суспільного резонансу, а також те, як ці звинувачення вплинули на міжнародну репутацію ПАР.

“За допомогою цього розслідування уряд прагне встановити обставини, які призвели до причалювання судна та передбачуваного навантаження вантажу, а також до відплиття вантажного судна Lady R із Саймонстауна в період з 6-го по 9 грудня 2022 року”, – йдеться у повідомленні.

Комісія повинна встановити осіб, яким було відомо про прибуття судна (якщо воно було), категорії вантажів та точку призначення. Крім того, вона оцінить, чи було дотримано “конституційних, юридичних чи інших зобов’язань щодо прибуття вантажного судна, його перебування, навантаження або вивантаження його вмісту, а також його відбуття”.

За рішенням Рамафоси, розслідування триватиме шість тижнів, протягом двох тижнів після цього комісія має надати йому звіт. У разі потреби група може вимагати продовження термінів роботи.

контекст:

Посол США в Південній Африці Рубен Бріджіті в травні заявив, що російське вантажне судно Lady R, яке було пришвартовано до військово-морської бази Саймонс-Таун у грудні 2022 року, використовувалося для постачання зброї російської армії. Він запевнив у точності американських розвідданих, сказавши, що “готовий поклястися життям”.

Офіс Рамафос 12 травня спростував ці дані, заявивши, що звинувачення посла “підривають дух співпраці та партнерства” між ПАР та США. Там наголосили, що “не було надано жодних доказів” постачання озброєнь і боєприпасів для РФ на російському судні Lady R. Водночас уряд ПАР зобов’язався “почати належне розслідування”.

Previous post Костюк освистали на Ролан Гаррос за те, що не потиснула руку Соболенко, відео
Next post Селянин із Новогригорівки прихистив у себе військових: історія української людяності