На кордоні Ірану та Афганістану сталася стрілянина між прикордонниками і талібами, є загиблі

У результаті стрілянини біля прикордонного посту між Іраном на Афганістаном були вбиті двоє іранських прикордонників і один боєць «Талібану», повідомляє місцева служба Радіо Свобода.

Відомо, що інцидент трапився 27 травня «на тлі напруженості між двома країнами через права на воду». Обидві сторони звинуватили одна одну в початку стрілянини, пишуть ЗМІ.

Офіційне урядове інформаційне агентство IRNA цитує бригадного генерала Касема Резаї, заступника командувача національної поліції, який заявив, що прикордонна застава на південному сході Ірану зазнала «сильної атаки» з боку Талібану, що спонукало до «рішучої та сміливої протидії» з боку іранського кордону.

«Сили «Талібану» почали атаку всупереч міжнародному праву та принципам добросусідства», — сказав Резаї.

IRNA повідомила, що після прикордонних сутичок бригадний генерал Ахмадреза Радан, головний командир національної поліції, видав прикордонникам директиву, в якій попросив їх «мужньо та рішуче захищати кордони та не допускати жодного порушення або посягань».

Речник «Талібану» заявив, що під час сутичок «загинуло двоє людей, звинувативши іранські сили у тому, що вони першими стріляли».

«Сьогодні в провінції Німроз іранські прикордонні сили відкрили вогонь у бік Афганістану, що було зустрінуто контрреакцією», — заявив речник Міністерства внутрішніх справ Талібану Абдул Нафі Такор у заяві.

За його словами, «під час бою по одній людині загинули з обох боків і багато були поранені. Зараз ситуація під контролем. Ісламський Емірат не хоче воювати зі своїми сусідами».

Речник міністерства оборони Талібану Енаятулла Ховаразмі підтвердив сутички в районі Канг провінції Німроз, «закликавши до діалогу та переговорів».

«Ісламський Емірат Афганістан вважає діалог і переговори розумним способом вирішення будь-якої проблеми. Виправдання війни і негативних дій не в інтересах жодної зі сторін», – сказав Ховаразмі.

Іранські інформаційні агентства підтвердили загибель двох іранських прикордонників. IRNA повідомляє, що в результаті інциденту постраждали двоє мирних жителів. Інформаційне агентство Mehr пише, що «головний пункт пропуску на кордоні з Афганістаном був закритий після перестрілки».

За інформацією Reuters, інцидент стався на тлі напруженості між двома країнами через права на воду. Наразі, не зрозуміло, хто першим відкрив стрілянину – сторони звинувачують у цьому одна одну.

Previous post Бійка в матчі Шахтар Дніпро-1, відео сутички та вилучень в поєдинку УПЛ 28.05.2023
Next post Пригожин анонсував наступ на Краматорськ та Слов’янськ — ТСН, новини 1+1 — tsn.ua