Депутати, судді, пропагандисти. Польща ввела санкції проти 365 громадян Білорусі

Їм заборонено в’їзд не лише до Польщі, а й на всю територію Шенгенської зони. Крім того, МВС ухвалило рішення про заморожування коштів та економічних ресурсів щодо 20 юридичних та 16 фізичних осіб, пов’язаних переважно з російським капіталом.

Під обмеження потрапили 159 білоруських депутатів, 76 суддів, семеро прокурорів, 32 представники місцевої влади, 28 співробітників правоохоронних органів. Крім того, санкції накладено на 23 пропагандистів із провладних ЗМІ, 24 спортсменів, вісьмох представників державних підприємств та вісьмох діячів науки та культури.

Також до списку включено підприємців, пов’язаних із російським капіталом. Це 15 громадян Російської Федерації та один білорус. Серед осіб, які потрапили під санкції, також 20 господарюючих суб’єктів (19 пов’язані з Росією і один – з Білоруссю).

“Ці особи пропагували білоруський режим і брали участь у легітимізації та підтримці репресивної політики мінської влади… Особи, включені до списку, також брали участь, серед іншого, у збиранні матеріалів та розслідуванні участі білорусів у продемократичних протестах. Особи, включені до списку санкцій, несуть відповідальність, зокрема, за фізичні та психологічні тортури, побиття, залякування та дискримінацію щодо польської меншини. Особи, включені до списку, також причетні до руйнування польських цвинтарів та пам’яток у Білорусі”, – йдеться у повідомленні.

У МВС Польщі вважають, що зазначені люди та організації відповідають за політично мотивований вирок журналісту міжнародного каналу громадського телебачення Польщі Андрію Почобуту, затриманому навесні 2021 року. Він був звинувачений у злочинах проти національної безпеки РБ і засуджений до восьми років ув’язнення.

Previous post Ігнат пояснив, чому не варто оприлюднювати фото уламків ракет
Next post ЕКЗ у подарунок, або Історія однієї щасливої родини