В Уганді затвердили закон, який передбачає страту за одностатеві стосунки

Закон передбачає смертну кару або довічне ув’язнення за певні одностатеві акти, до 20 років в’язниці – за “вербування, заохочення та фінансування” одностатевої “діяльності”.

Також будь-якому засудженому за “спробу гомосексуалізму за обтяжливих обставин” загрожує 14-річний термін.

Спікер парламенту Уганди Аніта Аннет Мінг, коментуючи підписання закону, заявила, що Уганда “стоїть на захисті своєї культури та сподівань свого народу”.

Мартін Ссемпа, угандійський пастор і один із основних прихильників законопроекту, представив закон як “перемогу над США та Європою” і припустив, що Уганді необхідно дати відсіч групам, які працюють над вирішенням проблеми ВІЛ.

У спільній заяві голови Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, UNAids та Надзвичайного плану президента США з надання допомоги хворим на СНІД висловили “глибоке занепокоєння” і заявили, що прогрес у боротьбі зі СНІДом та ВІЛ “зараз перебуває під серйозною.

“Стигматизація та дискримінація, пов’язані з ухваленням цього закону, вже призвели до зниження доступу до послуг з профілактики, а також лікування. Довіра, конфіденційність та відсутність стигматизації необхідні кожному, хто звертається за медичною допомогою”, – йдеться у заяві.

контекст:

Парламент Уганди 21 березня ухвалив закон проти ЛГБТК+, згідно з яким гомосексуальні дії караються смертю.

Як зазначає The Guardian, в Африці гомосексуальність є незаконною у більшості країн. В Уганді лише у лютому понад 110 представників ЛГБТК+ повідомили про переслідування та порушення їхніх прав, включаючи арешти, сексуальне насильство, виселення та публічне роздягання.

Previous post У нас надлишок електроенергії з 10.00 до 14.00, о 19.00 – 22.00 ми закликаємо українців споживати ощадливо
Next post Поліція передала до СБУ справу про зникнення журналіста Дмитра Хилюка