Конкурентні, але не без проблем: спостерігачі оцінили вибори в Туреччині

Передвиборча кампанія продовжувала відзначатися відсутністю рівних умов і упередженістю ЗМІ. У день голосування були випадки насилля щодо опозиції.

Другий тур президентських виборів у Туреччині загалом пройшов спокійно та був конкурентним, однак не без проблем – упередженість ЗМІ та постійні обмеження свободи слова створили нерівні умови для кампанії та сприяли невиправданій перевазі чинного президента. Про це йдеться у заяві міжнародних спостерігачів, поширеній 29 травня ОБСЄ.

Зазначається, що обидві сторони використовували провокаційну та дискримінаційну лексику, взаємно звинувачуючи одне одного у співпраці з терористичними організаціями. Однак прихильники деяких опозиційних партій продовжували стикатися із залякуванням і переслідуваннями. 

Напередодні другого туру тривали суди та арешти журналістів і блогерів, що ще більше обмежувало свободу слова. Водночас спостерігачі відзначили, що багато мовників не дотримувалися юридичного зобов’язання щодо неупередженого висвітлення кампанії та рівних можливостей для двох кандидатів у президенти.

День виборів, за їх словами, пройшов переважно мирно, але були окремі випадки насильства, спрямовані переважно проти прихильників опозиції. Також зафіксовані випадки порушення дня тиші.

“Другий тур президентських виборів призвів до явного переможця. Однак він також відбувся в середовищі, яке багато в чому не забезпечує умов для проведення демократичних виборів”, – заявив голова делегації ПАРЄ Франк Швабе.

За виборами спостерігали 232 представники з 31 країни, у тому числі експерти Бюро з демократичних інститутів та прав людини, Парламентської асамблеї ОБСЄ та ПАРЄ.

Нагадаємо, 28 травня у Туреччині відбувся другий тур президентських виборів в якому переміг чинний президент Реджеп Тайїп Ердоган.

Суперник Ердогана прокоментував свою поразку на виборах

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

Previous post П’ять головних новин України та світу на 19:00 29 травня – новини України, Політика
Next post Дуда підтримав створення комісії з вивчення російського впливу на внутрішню безпеку Польщі