Дуда підтримав створення комісії з вивчення російського впливу на внутрішню безпеку Польщі

Дуда зазначив, що останнім часом триває дуже серйозна дискусія щодо російського впливу.

“Водночас у нас драматична ситуація за нашим східним кордоном, у нас російська агресія проти України, у нас війна, у нас економічна та енергетична криза, спричинена цією війною, багато негативних факторів”, – сказав він.

Польський президент підкреслив, що Росія та її влада вже багато років намагаються різними способами впливати на політику інших країн, намагаючись поставити їх у залежність одна від одної та створювати вигідні для Росії рішення.

Він нагадав, що кілька років тому в США було підготовлено звіт, згідно з яким Росія витратила кілька сотень мільйонів доларів на неформальне розширення свого впливу та лобіювання.

“Російський вплив, який, у свою чергу, призводить до багатьох потрясінь, наслідком яких – на мою і не тільки на мою думку – є, серед іншого, російська агресія проти України, енергетичні проблеми, які нині торкаються Європи, вони є фактом і я не маю сумнівів, які потребують уточнення», – сказав Дуда.

За словами президента Польщі, це питання потрібно прояснити на європейському рівні. Він повідомив, що попросив прем’єр-міністра Матеуша Моравецького винести це питання на розгляд Європейської ради.

“На мій погляд, таку комісію, такого роду орган слід створити на європейському рівні, щоб дослідити російський вплив і в європейських інститутах”, – сказав Дуда.

Previous post Конкурентні, але не без проблем: спостерігачі оцінили вибори в Туреччині
Next post Головне за день. Понеділок, 29 травня