що відомо про конфлікт — Світ — tsn.ua

ТСН.ua зібрав усе, що відомо про нове загострення у Косові.

На півночі частково визнаної держави Косово знову спалахнули протести

Постраждали близько 25 миротворців НАТО і понад 50 сербів.

Чому знову спалахнув конфлікт

Серби, які компактно проживають на півночі Косова, у районі Косовської Митровиці, виступають проти центральної влади Пріштіни, що складаєтсья з етнічних албанців. Цього разу конфлікт виник через те, на виборах у кількох містах північних муніципалітетів країни, де переважає сербське населення, перемогли етнічні албанці.

Серби голосування бойкотували, оскільки влада Косова не підтримала створення Співтовариства сербських муніципалітетів. Зараз сербське населення намагається не допустити до влади нових мерів-албанців.

У США, ЄС і НАТО закликали сторони до діалогу. Натомість Сербія привела свою армію у повну бойову готовність. Частину підрозділів перекинули до кордонів з Косовом.

Перебіг конфлікту

Перші сутички між сербами та албанцями через вибори місцевої влади у північному Косові спалахнули у п’ятницю, 26 травня. Новообраних мерів було закидано камінням. Поліція відповіла протестувальникам сльозогінним газом та водометами.

Сьогодні косовська поліція та представники військової місії, Kosovo Force (KFOR), під егідою НАТО охороняли будівлі муніципалітетів у Звечані, Лепосавічі, Зубін-Потоці та Мітровіці. Саме у цих громадах минулого місяця відбулися дострокові вибори, які бойкотували серби.

Як передає “Балканський оглядач”, підрозділи KFOR розганяли групу сербів, які зібралися перед муніципалітетом Звечан.

Відділення поліції, яка складається переважно з албанців, у населеному сербами місті Звечан / Фото: Associated Press

Під час розгону миротворці застосовували сльозогінний газ і світлошумові гранати. Протестувальники у відповідь закидали миротворців НАТО пляшками та іншими предметами.

За інформацією сербських ЗМІ, щонайменше двоє людей поранено. Зокрема, кореспондента белградського агентства Танюг. Обох поранених доправили до лікарні Косовської Митровиці. Пошкоджено автомобіль косовської поліції та автомобіль KFOR.

Фото: Associated Press

Серби, які зібралися, досі на вулиці і не відступають. Вони вивісили сербський триколор на одну з броньованих машин косовської поліції.

Косовські серби не хочуть підпорядковуватися Пріштіні / Фото: Kosovo Online

Оновлена інформація

Станом на кінець доби, 29 травня, у KFOR повідомили про близько 25 постраждалих миротвроців.

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні повідомивщо серед постраждалих є 11 італійців, троє з яких перебувають у важкому стані. Проте їхньому життю нічого не загрожує.

“”Хочу висловити свою солідарність із солдатами місії KFOR, які постраждали в Косово під час сутичок між сербськими демонстрантами та косовською поліцією”, – сказав він.

За інформацією сербських ЗМІ, у протестах постраждали щонайменше 50 сербів. З них один перебуває в критичному стані, ще двоє – у важкому.

Косовська поліція не повідомляє про кількість постраждалих, але відзвітувала, що затримала у Звечані 5 протестувальників.

Тим часом президент Сербії Александар Вучич записав відеозвернення. В ескалації він звинуватив косовського прем’єра Альбіна Курті.

Вучич пригрозив, що “не допустить погромів і переслідувань свого народу в Косові”. Водночас, він закликав сербів у Косові не вступати в конфлікти з миротворцями НАТО.

Нагадаємо, що внаслідок війни 1999 року між сербами і албанцями Косово перейшло під контроль ООН. 2008 року регіон в односторонньому порядку проголосив незалежність, яку не визнають багато країн, зокрема й Україна. Серби, які становлять більшість населення півночі Косова і деяких інших муніципалітетів, не визнають незалежності і вважають Белград своєю столицею.

Раніше прем’єр Косова розповів, навіщо РФ розпалює новий конфлікт на Балканах.

Читайте також:

  • Підписуйтесь на наші канали у Телеграма та Viber.

Previous post Варшава запровадила санкції проти 365 білорусів – МВС Польщі
Next post ВР ухвалила надбавки до пенсій для жертв радянського режиму