Злі та озброєнні. Масове дезертирство в армії РФСюжет

Тільки за одну добу з підрозділів російської армії дезертували 110 солдатів. Більшість з них – “вагнерівці” та найманці нової ПВК.

Патріотичні російські воєнкори 25 травня стали повідомляти про масове дезертирство найманців ЧВК Вагнера під Бахмутом Донецької області. Як розповідали пропагандисти, близько 30 бойовиків втекли зі зброєю в руках, а перед цим здійснили акт насильства, розстрілявши трьох російських військових і декілька цивільних людей.

Українські військові підтверджують масове дезертирство в російській армії і називають більшу кількість втікачів. Зазначимо, ці події відбулися у світлі заяви ватажка ЧВК Вагнер Євгена Пригожина про виведення його найманців з Бахмута та заміну їх регулярною армією. Імовірно, це також пов’язано з усвідомленням складної ситуації та неминучістю поразки Росії на фоні інформації про потужний контрнаступ ЗСУ.

Тікають навіть з нової ПВК

Першим з РосЗМІ, хто частково підняв тему масового дезертирства, стало пропагандистське агентство ТАСС. 27 травня воно повідомило, що семеро російських військовослужбовців, які були колишніми в’язнями, самовільно залишили військову частину “ДНР” у районі Соледара. П’ятьох з них затримали, одного застрелили самі втікачі, бо він начебто хотів здатися. Пізніше ЗМІ уточнило, що “правоохоронці” затримали дезертирів в одному з кафе міста Брянка (територія “ЛНР”). Втікачі, як повідомляється, були у стані алкогольного сп’яніння.

Також є повідомлення, що під час втечі дезертири застрелили військового так званого “міністерства держбезпеки” “ЛНР”.

 соцмережі

27 та 28 травня Генштаб ЗСУ оприлюднював уточнену інформацію щодо масового дезертирства у лавах російської армії. По його інформації, в районі Сватового Луганської області 25 травня втекли близько 20 в’язнів, які нещодавно пройшли прискорену підготовку та прибули для посилення одного з підрозділу армії РФ. Під час втечі вони викрали автомобіль КамАЗ.

Як повідомили українські військові, у Лисичанську Луганської області близько 80 осіб із нової ПВК Шторм Z самовільно залишили бойові позиції. Зазначимо це угрупування також складається з людей, які були позбавлені волі на території Росії.

В районі Бахмута дезертирували близько 30 “вагнерівців”, які також самовільно залишили бойові позиції, викравши військову техніку, додали в Генштабі.

Масова здача в полон

Минулого тижня в російській армії фіксували не лише дезертирство, а й масову здачу в полон. Так, 24 травня поблизу Авдіївки у полон українським воїнам здалися 28 військовослужбовців спеціального штурмового загону 110-ї бригади ЗС Росії. Серед них – три офіцери, найстарший за званням – капітан.

Відеозвернення, у якому окупанти пояснюють своє рішення поганим речовим забезпеченням, відсутністю зброї та боєприпасів, опублікував на своїй сторінці у соцмережі журналіст Юрій Бутусов.

“Загін Шторм 110-ї бригади був розгромлений 21 травня 59-ю мотопіхотною бригадою ЗСУ в районі Авдіївки, всі, хто вижив у бою, організовано здалися в полон”, – повідомив він.

Охочих багато

Військовий експерт Олексій Гетьман прогнозує, що кількість дезертирів в армії РФ буде рости і ці втікачі перетворяться на озброєнні банди.

Також, за словами експерта, в окупаційних військах вдвічі збільшилось число солдатів, які добровільно здаються в полон. Якщо раніше за місяць таких окупантів було приблизно півтори тисячі, то наразі – близько трьох тисяч.

“Командири наших підрозділів мають скласти рапорт, за яких умов людина опинилась у полоні… У документі є чіткі критерії: чи був поранений, чи залишився без боєкомплекту, потрапив в оточення чи здався добровільно, там є ще кілька варіантів… І ось у рапортах, які пишуть наші командири підрозділів, які затримали військовополоненого, – більше половини трапляється добровільна здача в полон”, – розповів Гетьман.

При цьому окупанти майже не знають куди саме звернутись, щоб добровільно здатися в полон.

“Росіяни не просто здаються в полон, як розповідають люди, які з ними проводили бесіду… Вони просять спростити чи допомогти їм знайти якісь маршрути, щоб їм було легше здаватися в полон… І що найцікавіше, що багато полонених передають привіт тим, хто хоче здатися в полон і говорять про те, що утримання в нашому полоні з побутової точки зору набагато краще і комфортніше ніж те, що відбувається в російській армії”, – додав експерт.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

Previous post ВР ухвалила надбавки до пенсій для жертв радянського режиму
Next post Польща закриває кордони для вантажівок з росії та Білорусі з 1 червня, пишуть ЗМІ