Японський індекс акцій Nikkei підскочив до максимуму з 1990 року

Як зазначає агентство, акції SoftBank Group підскочили більш ніж на 8%, оскільки акції японських компаній, пов’язаних із виробництвом мікросхем, продовжували зростати на тлі ейфорії щодо штучного інтелекту.

У перші 10 хвилин торгів індекс Nikkei піднявся до позначки 31 560,43, проте протягом дня зростання було стримано і індекс закрився з підвищенням на 1,03% на позначці 31 233,54.

Акції SoftBank Group продовжували зростати протягом дня, чому сприяли новини про те, що британська дочірня компанія Arm Ltd випустила нову технологію чіпів, яку тайванський виробник смартфонів MediaTek використовуватиме у продуктах наступного покоління.

Акції компанії Advantest – виробника обладнання для тестування чіпів, який зараховує Nvidia Corp до своїх клієнтів – піднялися більш ніж на 4%, довівши приріст за останні три сесії майже до 26%.

Настрій на японському ринку покращився, коли президент США Джо Байден заявив 28 травня, що він завершив роботу над бюджетною угодою зі спікером Палати представників Кевіном Маккарті та угода готова до передачі до Конгресу для голосування.

Тим часом ієна впала до позначки 141 за $1 вперше за шість місяців, що підвищило вартість закордонного виторгу японських експортерів.

З 225 компонентів Nikkei 165 виросли, 51 упав, а дев’ять залишилися без змін.

Nikkei 225, він же індекс Токійської фондової біржі, є ключовим біржовим індексом Японії, одним із головних біржових індексів у світі та важливим інструментом макроекономічного аналізу. Токійська біржа поступається в капіталізації лише Нью-Йоркській. Індекс було розроблено у рамках програми відновлення економіки Японії після Другої світової війни. Він складається з акцій 225 компаній Японії, що найбільш торгуються, і обчислюється за середньозваженою ціною котирувань акцій цих компаній.

контекст:

Коли в січні США досягли стелі боргу у розмірі $31,4 трлн, міністр фінансів США Джанет Йеллен повідомила Конгресу, що готівки та надзвичайних заходів має вистачити як мінімум до початку червня. При цьому вона попередила, що у прогнозі існує значна невизначеність. CNN.

На початку травня Єллен заявила, що Сполучені Штати можуть оголосити дефолт за федеральним боргом до 1 червня, якщо Конгрес не підвищить або не призупинить дію ліміту боргу. 26 травня вона перенесла дату можливого дефолту з 1 на 5 червня.

29 травня Байден погодив бюджетну угоду з Маккарті, щоб призупинити дію стелі боргу у розмірі $31,4 трлн до 1 січня 2025 року, і заявив, що угода готова бути передана на голосування до Конгресу, пише Reuters.

Як уточнює ВВС, з 1960 року США 78 разів підвищували або переглядали стелю боргу. Наразі він становить $31,4 трлн. Якщо до червня розмір боргу досягне цієї позначки, то Сполучені Штати більше не зможуть позичати гроші. Дефолт, якщо його буде оголошено, стане першим в історії США. BBC пише, що це “може змінити світові фінансові ринки та зруйнувати довіру до США як глобального ділового партнера”.

Previous post Смартфон швидко розряджається — як це виправити одним налаштуванням
Next post “Вагнерівці” залишаться в Бахмуті до 5 червня, – ISW