які є схеми і як не стати жертвою, ТСН, новини 1+1 — Гроші — tsn.ua

Українці дедалі частіше стають жертвами шахрайських схем, особливо в Інтернеті. В НБУ дали поради, як не потрапити на гачок зловмисників.

Заступник голови Нацбанку Олексій Шабан розповів, як шахраї ошукують українців, і дав поради, як зберегти свої гроші.

Про це йдеться в авторській колонці Шабана для видання Delo.ua.

За його словами, сума збитків банків, торговців, клієнтів від незаконних дій з платіжними картками за минулий рік становила 481 млн гривень. Це на 46% більше ніж у 2021 році.

Заступник голови НБУ розповів, що 86% від загальної кількості шахрайських випадків у минулому році відбувалося в Інтернеті. І лише 14% – через фізичні пристрої (торговельна мережа, банкомати). Що стосується суми збитків від незаконних дій, то

  • 94% – це шахрайство в Інтернеті,
  • 4% – торговельна мережа,
  • 2% – банкомати.

Як шахраї обдурюють українців

Шабан зауважив, що найчастіше українці стають жертвами шахраїв через те, що розголошують зловмисникам дані своєї картки, одноразові паролі для підтвердження операцій, дані для входу до інтернет-банкінгу.

“Найбільш поширений серед нових – це фейкова соціальна допомога від державних чи міжнародних організацій. Із середини 2022 року до сьогодні за ним спостерігається найбільша активність”, – каже заступник голови СБУ.

Він закликає не заходити фішингові сайтиякі намагаються вивідати конфіденційну електронну інформацію громадян та отримати доступ до їхніх фінансових даних. Такі сайти в основному стилізовані під урядові портали, Дію, Є-Допомогу, сайти українських банків, міжнародних організацій та відомих платіжних сервісів.

“Людина, не усвідомлюючи, що це фейковий сайт, залишає на ньому інформацію, яку не слід розголошувати (наприклад, CVV-код, пін-код, логін та пароль для входу в інтернет-банкінг, тощо). Після цього зловмисники просто крадуть її гроші з рахунків, або ж психологічно тиснуть на людину, вимагаючи її здійснити платіж на користь шахраїв тощо”, – попереджає Шабан.

Війна з РФ у віртуальному просторі

За його інформацією, від початку 2023 року і до сьогодні вже виявлено понад 11 000 подібних шахрайських доменів. У середньому щодня виявляється більше 100 таких шахрайських ресурсів. Операторами цих шахрайств здебільшого є угрупування з Росії.

“Це зрозуміло навіть із текстів таких шахрайських повідомлень, які часто некоректно перекладені, у яких зустрічається багато русизмів, неправильно вжитих слів”, – каже заступник голови СБУ.

Як уберегтися від фінансового шахрайства?

  • тримати в секреті смс-коди від банків та мобільних операторів, три цифри на звороті картки (CVV-код), логіни та паролі від інтернет-банкінгу.
  • перш ніж ввести в будь-яку форму дані своєї платіжної картки або паролі до онлайн- банкінгу – необхідно перевірити адресу необхідного ресурсу. Будь-які відмінності можуть вказувати на те, що користувач опинився на фішинговому сайті.

“До кінця року ми разом з понад 70 партнерами – банками, платіжними системами, мобільними операторами, державними установами, маркетплейсами, магазинами, громадськими організаціями, АЗС – активно інформуватимемо українців про те, як вберегтися від платіжного шахрайства, як захистити фінансовий номер телефону, як безпечно здійснювати онлайн-розрахунки”, – розповів Шабан про інформаційну кампанію НБУ “ШахрайГудбай”.

Раніше повідомлялося, що поліція “накрила” масштабну фішингову схему, яка діяла у 20 областях України.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Телеграма та Viber.

Previous post «Консолідуємо партнерів, щоб українська ППО стала максимально ефективною» – Зеленський
Next post Продовжуємо консолідацію партнерів для того, щоб українська ППО стала максимально ефективною, – Зеленський