Гроссі назвав п’ять принципів безпеки на ЗАЕС і закликав “обидві сторони” виконувати їх

Засідання Ради безпеки з російськомовним перекладом транслює на YouTube “Голос Америки”.

П’ять принципів забезпечення безпеки Запорізької АЕС на засіданні Ради Безпеки ООН представив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі. Він заявив, що ситуація на Запорізькій АЕС залишається небезпечною та нестабільною.

“Не повинно бути жодного нападу на станцію, зокрема на реактори, сховища відпрацьованого палива та інші критично важливі об’єкти інфраструктури та персонал”, – сказав він.

ЗАЕС не повинна використовуватися як склад чи база для важкого озброєння чи боєприпасів окупантів, додав він. Також на станції не повинні перебувати військові, наголосив Гроссі.

По-третє, зовнішнє електропостачання станції не можна наражати на ризик, тому необхідно докладати всіх зусиль для того, щоб електропостачання залишалося доступним і безпечним. “, – сказав глава МАГАТЕ.

П’ятим принципом він зазначив, що не можна підривати сказані вище пункти.

Експерти МАГАТЕ на станції звітуватимуть перед Гроссі щодо порушення цих принципів.

“Я прошу обидві сторони дотримуватись цих п’яти принципів. Ці принципи не йдуть нікому на шкоду… Попередити ядерну аварію можливо”, – сказав він.

Кассіс, у свою чергу, заявив, що Росія та Україна повинні взяти на себе зобов’язання щодо захисту Запорізької АЕС.

“ММи пропонуємо Російській Федерації та Україні повністю виконувати ці п’ять принципів і взяти на себе зобов’язання щодо захисту АЕС у Запоріжжі”, – сказав він.

контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року і з того часу перебуває під їхнім контролем.

У вересні на станції побувала делегація МАГАТЕ із 14 осіб, після чого на ЗАЕС залишилися співробітники агентства. Вони періодично змінюються.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що доки на ЗАЕС залишаються російські солдати, “світ залишається на межі радіаційної катастрофи”.

Гроссі закликає до створення зони ядерної безпеки навколо захопленої російськими окупантами ЗАЕС.

26 травня прес-служба Головного управління розвідки Міноборони України поінформувала, що, за даними ГУР, російські окупанти готують провокацію з імітацією аварії на ЗАЕС. “Для цього буде завдано удару безпосередньо по території ЗАЕС. Після цього буде оголошено про аварійний витік радіоактивних речовин. В інциденті традиційно буде звинувачено Україну”, – заявляли в ГУР.

У коментарі “Голосу Америки” представник ГУР Андрій Черняк розповів, що росіяни збираються використовувати атомну електростанцію для зараження свого особового складу, щоб потім звинуватити в цьому Україну. Він зазначив, що розвідка бачила, як на ЗАЕС заїжджають вантажівки, а окупанти розвантажують “певне майно”.

Previous post Голова МАГАТЕ на Раді безпеки ООН озвучив 5 принципів для запобігання аварії на ЗАЕС
Next post Головне за день. Вівторок, 30 травня