Суд ООН посилив вирок екс-керівникам Служби держбезпеки колишньої Югославії, які працювали за Мілошевича

Апеляційні судді ухвалили, що Йовіца Станішич, колишній голова Служби державної безпеки Сербії, та його підлеглий Франко Симатович несуть відповідальність за злочини у кількох частинах Боснії та Хорватії. Їм посилили покарання за попереднім вироком.

Прокуратура заявляла, що засуджені були прямою ланкою між урядом Мілошевича в Сербії та злочинами, скоєними під час воєн у Боснії та Хорватії, внаслідок яких загинуло понад 100 тис. осіб та близько 1 млн було переміщено.

Наразі у них не залишилося засобів правового захисту для оскарження рішення. Таким чином це стало першим випадком, коли сербські державні чиновники отримали остаточний обвинувальний вирок за злочини, скоєні в сусідній Боснії під час війни 1992-1995 років, пише Reuters.

BBC News зазначає, що справа Станішича та Симатовича розглядалася 20 років. Міжнародний трибунал у справах колишньої Югославії при ООН домігся арешту та видачі до Гааги Станішича та Симатовича ще 2003 року. 10 років суд працював над тим, щоб довести їхню причетність до організації захоплення містечка Босанські-Шамац сербськими збройними формуваннями.

У 2013 році Гаазький трибунал у справах колишньої Югославії не визнав, що Станішич та Симатович брали участь у розробці та підготовці цього наступу, вони були виправдані. 2015-го апеляційна інстанція, куди звернулася сторона звинувачення, оскаржила виправдувальний вирок. Новий розгляд тривав до 2021 року.

2021-го, коли трибунал у справах колишньої Югославії вже перестав працювати і його змінив суд ООН, було оголошено новий вирок. У ньому говорилося, що Станішич і Симатович були частиною змови, яку очолював Мілошевич, з метою вигнання хорватів та боснійських мусульман зі своїх земель та створення там сербської території.

Обидва отримали по 12 років позбавлення волі, після чого оскаржили вирок. Проте суд ООН з військових злочинів не лише підтвердив рішення першої інстанції, а й збільшив термін Станішича та Симатовича. Обом засудженим зараз по 72 роки.

контекст:

Трибунал у Гаазі розглядав справи, пов’язані з військовими конфліктами в Югославії у 1991–1996 роках, у Косові у 1997–1998 роках та Македонії у 2001 році. У всіх цих подіях брали участь п’ять сторін: серби, хорвати, мусульмани-боснійці, албанці та македонці. Міжнародний трибунал закінчив свою роботу у грудні 2017 року.

Мілошевича судили у Міжнародному трибуналі у Гаазі. Справу проти нього закрили після його смерті у 2006 році.

Previous post Міноборони України замовило у німецької компанії 300 безпілотників Vector
Next post На Херсонщині правоохоронці ексгумували тіло чоловіка, вбитого окупантами в одній із катівень обласного центру