ЄС готує чотирирічний план фінансування України на десятки мільярдів євро – Financial Times

Видання посилається на свої джерела у Європейській комісії. За їхньою інформацією, йдеться про програму “на десятки мільярдів євро” до 2027 року. Як сказано у матеріалі, ЄС хоче поставити фінансування України на більш “стабільну та передбачувану основу”.

Єврокомісія зіткнулася з критикою на свою адресу за “безсистемну та непередбачувану” фінансову підтримку України, пише Financial Times, тому тепер ЄК хоче напрацювати план. Він забезпечить Києву “прозорість та впевненість”, пише видання.

Пропозиції Єврокомісії все ще розробляються. Financial Times. За інформацією видання, напрацювання можуть бути готові вже цього місяця, можливо, до конференції з відновлення України, яка запланована на 21–22 червня у Лондоні (Великобританія).

Фінансовий пакет буде пов’язаний з вимогами до реформ, що продовжуються, а також до контролю за тим, щоб кошти були витрачені належним чином, розповіли джерела. Крім того, вони зазначили, що змусити держави-члени ЄС одноголосно підписати угоду про фінансування України “буде складно”, зокрема через Угорщину.

Також, за інформацією джерел, чиновники Єврокомісії сподіваються, що США наслідуватимуть приклад ЄС і запропонують програму фінансування України.

контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато підприємств країни було зруйновано або зачинено. Мінекономіки України у січні 2023-го оцінило падіння ВВП країни у 2022 році у 30,4% – це найгірший показник за всю історію незалежності.

Світовий банк прогнозує зростання ВВП України у 2023 році на рівні 0,5%.

Україні для швидкого відновлення необхідно щорічно по $50 млрд найближчі п’ять років, повідомляв Європейський банк реконструкції та розвитку.

У 2023 році через вторгнення РФ країна зіткнулася з дефіцитом бюджету $38 млрд. Як пояснював прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, щоб профінансувати бюджет, $10 млрд надає США, €18 млрд протягом року виділяє ЄС. Також Україна співпрацює з МВФ щодо нової програми кредитування.

У довгостроковій перспективі Україна отримає від міжнародних партнерів $115 млрд.

Previous post Вірші на день народження – гарне привітання для мами
Next post ​За добу відбулися 29 бойових зіткнень українських бійців із окупантами, – Генштаб