Сейм Латвії закликав НАТО ухвалити рішення про запрошення України до блоку цього літа

Також парламентарі вважають “життєво важливим” використовувати саміт для того, щоб обговорити подальшу підтримку України, а також зміцнити політичне партнерство між НАТО та Україною.

У заяві депутати виступають за сильну та ефективну допомогу Україні з боку Європейського союзу та союзників по НАТО, надаючи Україні військово-технічну, оборонну та гуманітарну підтримку доти, доки це необхідно для забезпечення здатності Української держави ефективно захищати свою територію на суші, на морі. і у повітрі”, – йдеться у повідомленні прес-служби.

Також Сейм закликає сформулювати конкретні завдання, які необхідно виконати для якнайшвидшої інтеграції України до НАТО.

Окремо парламент Латвії закликав до посилення санкцій проти Росії та Білорусі, щоб позбавити країн-агресорів “фінансових та технологічних ресурсів, необхідних для продовження війни”, зазначили у прес-службі Сейму.

контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі окупації Криму Росією та збройного конфлікту на Донбасі. Курс на вступ до Альянсу зафіксовано у Конституції України.

У 2018 році НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, у 2020-му Україна набула статусу партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року у Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначалося, що Альянс підтримує входження України до НАТО.

30 вересня 2022 року – після того, як президент країни-агресора Росії Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, – президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку до НАТО за прискореною процедурою.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг 30 листопада заявив, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога і в цьому їй допомагають члени Альянсу.

Зеленський вважає, що Україна “має отримати рішення щодо алгоритму приєднання до Альянсу”. “Зрозуміло, що ми не можемо вступити до НАТО, поки йде війна. Але усунути невизначеність у сфері безпеки можна і потрібно зараз – це політичне рішення”, – зазначив президент України 4 травня 2023 року.

Саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня. У ньому візьмуть участь близько 40 делегацій країн – членів та партнерів Альянсу. На захід також має прибути Зеленський.

Previous post Прикордонники тимчасово припинили доступ 38 ліцензіатам до системи “Шлях” через зловживання
Next post Вирвалась з пекла з другої спроби: історія жінки з дитиною, що тікала з Лисичанська